Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Στην κόψη του ξυραφιού ο σχηματισμός κυβέρνησης




Της Μαρίνας Μάνη



Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος να υποστήριξαν τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας (ή ενότητας) για να αποτραπεί η ακυβερνησία, πρέπει όμως να το επιτρέψει κι η αριθμητική.



Με βάση τα αποτελέσματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγουν, μαζί, 151 έδρες, αν και τα μεσάνυχτα τα συγκεντρωτικά έδιναν 153 έδρες (110 ΝΔ και 43 ΠΑΣΟΚ). Στη συνέχεια όμως αυτές άρχισαν να μειώνονται καθώς έμπαιναν στην ενσωμάτωση τα ποσοστά του Λεκανοπεδίου, όπως σάρωσε –ως πρώτο κόμμα!– ο ΣΥΡΙΖΑ.



Το βλέμμα στην ΔΗΜΑΡ



Είτε με την οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών είτε (πολύ περισσότερο) με λιγότερες, καθίσταται απαραίτητη η σύμπραξη άλλου ενός κόμματος απ΄ αυτά που μπήκαν στη Βουλή: Το μοναδικό «ευρωπαϊκό» κόμμα που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει συνομιλητής στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, είναι η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ).



Ο Φώτης Κουβέλης, στη δήλωση που έκανε αργά το βράδυ κι ενώ ακόμη το τοπίο της νέας Βουλής ήταν θολό, τόνισε μεν ότι το κόμμα του «δεν θα γίνει το αριστερό άλλοθι» σε μία συνέχιση της πολιτικής που καταδίκασαν οι πολίτες, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα στηρίξει τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την απαγκίστρωση από το μνημόνιο.



Ο όρος «απαγκίστρωση» έδωσε τροφή για ποικίλες ερμηνείες. Τις οποίες, λίγο αργότερα, ήλθε να ενισχύσει ο υποψήφιος με τη ΔΗΜΑΡ (και «Πασοκογενής») Π. Παναγιώτου, δηλώνοντας ότι «πρέπει να παλέψουμε για τροποποιήσεις στο μνημόνιο» -ακριβώς όπως είχε τονίσει στη δική του δήλωση ο κ. Σαμαράς.



Το θέμα ωστόσο είναι να ληφθεί απόφαση από το σύνολο των βουλευτών που θα εκλέξει η ΔΗΜΑΡ για συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, διαφορετικά ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν... αποσχίσεις πριν ακόμη ορκιστεί η νέα Βουλή.



«Με 19% δεν πας για πρωθυπουργός»



Όσο για τα επιτελεία των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, η εικόνα είναι η εξής:



* Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με στόχους, πρώτον, να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και, δεύτερον, να τροποποιηθεί το Μνημόνιο σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.



Αυτό που δεν άφησε καν να εννοηθεί στην επίσημη δήλωσή του, ήταν ότι αυτής της κυβέρνησης πρέπει να ηγηθεί ο ίδιος ως πρωθυπουργός. Στενός συνεργάτης του μάλιστα έλεγε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Capital.gr: "με 19% δεν μπορείς να επιμείνεις σε κάτι τέτοιο"...



Κατά τις πληροφορίες, στην απογευματινή σύσκεψη των επιτελών που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Σαμαρά αμέσως μόλις παρέλαβαν το πρώτο exit poll, παρατηρήθηκε διάσταση απόψεων γύρω από το εάν η ΝΔ πρέπει να ζητήσει αμέσως επαναληπτικές εκλογές (το υποστήριξαν οι Χρ. Λαζαρίδης και Δ. Σταμάτης) ή εάν πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της πρώτης διερευνητικής εντολής για να σχηματισθεί κυβέρνηση (σ΄ αυτό επέμειναν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Στ. Δήμας και Δ. Αβραμόπουλος καθώς και ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Β. Μεϊμαράκης). Επικράτησε η δεύτερη άποψη.



Σύμπραξη με βαριά καρδιά



* Ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε, επίσης, κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την διευκρίνιση ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει μόνο εάν συμφωνήσει με το προγραμματικό πλαίσιο. Κατά τις πληροφορίες, θα προτιμούσε να αφήσει το κόμμα του εκτός αυτής της κυβέρνησης ώστε να το ανασυντάξει από τη θέση της αντιπολίτευσης, ωστόσο δεν μπορεί να υποτιμήσει (κάθε άλλο...) την ανάγκη να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα –κάτι που έχει κάνει σαφές ο επιχειρηματικός κόσμος.



Αυτό που επίσης δεν είπε δημοσίως ο κ. Βενιζέλος (αλλά έγινε ξεκάθαρο από συνεργάτες του) είναι πως δεν θα δεχθεί πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.



Ο Παπούλιας ξεκινά τις διερευνητικές



Όσο για τα τυπικά; Σήμερα αναμένεται να παραδώσει ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης το εκλογικό αποτέλεσμα στον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο (και... πρώην βουλευτή αφού δεν επανεξελέγη!), ο οποίος θα το παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.



Οι πληροφορίες έφεραν τη νύχτα αποφασισμένο να ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, καλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Σαμαρά για να αξιοποιήσει το δικό του τριήμερο.



Εάν οι προσπάθειές του δεν τελεσφορήσουν, η εντολή θα δοθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (!) Αλέξη Τσίπρα και, στη συνέχεια, στον πρόεδρο του τρίτου κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου.



Επαναληπτικές, εάν...



Το γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνολικά κλείδωσαν" στις 149 έδρες αθροιστικά καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας χωρίς τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Εάν οι συζητήσεις δεν αποδώσουν οι επαναληπτικές εκλογές θα είναι μονόδρομος, διότι ακόμη και η "λύση" της ψήφου ανοχής θα θέσει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης αυτής της κυβέρνησης. Ποια θα είναι η ημερομηνία των νέων εκλογών; Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις δεν θα ξαναστηθούν κάλπες πριν από τα μέσα Ιουνίου, καθώς την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο τα κόμματα θα καταρτίσουν λίστες υποψηφίων και η σειρά κατάταξης θα καθοριστεί από τους σταυρούς προτίμησης που πήραν οι υποψήφιοι στις 6 Μαΐου. Δηλαδή, η δεύτερη εκλογική διαδικασία δεν θα γίνει με σταυρό. Ουδείς βεβαίως απαγορεύει σε κόμματα που κατέβηκαν αυτόνομα στις χθεσινές εκλογές να συνασπιστούν, δημιουργώντας ενιαίο φορέα τον τίτλο του οποίου θα καταθέσουν στον Άρειο Πάγο. Μια τέτοια προοπτική άφησε ανοιχτή χθες η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στον κατακερματισμό των φιλελεύθερων δυνάμεων, ώστε να δώσουν τη μάχη από κοινού η ΔΗΣΥ, η Δημιουργία Ξανά και η Δράση.













Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: