Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ξένα ΜΜΕ: Περίοδος βαθιάς αβεβαιότητας για Ελλάδα και ευρωζώνη


«Γκρεμίζεται ο δικομματισμός. Δραματική ήττα για τα δύο κόμματα εξουσίας που έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή από το 1974. Αλλο ένα κεφάλαιο, βαθιάς αβεβαιότητας, μπορεί να ανοίξει τώρα στην Ελλάδα, συνταράσσοντας ολόκληρη την ευρωζώνη», μεταδίδει το BBC.
«Φαίνεται ότι το ΠαΣοΚ, πρώτο κόμμα το 2009, έπεσε στην τρίτη θέση με 14-17% από 43%, και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνασπισμός της Αριστεράς, έχει περάσει μπροστά με 15,5-18,5%. Είναι το αποτέλεσμα της οργής του κόσμου για την άγρια λιτότητα που επεβλήθη στην Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για τα διεθνή δάνεια σωτηρίας.
Πρόκειται για τεράστια ανατροπή, με τους ψηφοφόρους να γυρίζουν την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ της λιτότητας», γράφει ο Μαρκ Λόουεν, ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να οδηγήσει σε ακραία αστάθεια την Ελλάδα. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, πρώτο κόμμα στις κάλπες, μπορεί να μην είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, αύριο. Ενδέχεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές, και πιθανώς αντι-μνημονιακά κόμματα από την Αριστερά και την Δεξιά να επιχειρήσουν να σχηματίσουν συνασπισμό.Κάτι που ίσως προκαλέσει νέα ερωτήματα για το μέλλον της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης.
Επιπλέον, η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή ενδέχεται να μπει στη βουλή, για πρώτη φορά, αν επαληθευθούν τα exit polls που την δείχνουν στο 6-8%», καταλήγει η ανταπόκριση του BBC.
«Από την μεταπολίτευση του 1974 δεν έχουν υπάρξει πιο κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα. Πολιτικοί και αναλυτές λένε ότι η πολιτική σταθερότητα της χώρας και το μέλλον της ευρωζώνης ενδέχεται να κριθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης, απόψε», γράφει ο βρετανικός The Guardian.
«Ελλάδα: η ακρο-Δεξιά μπαίνει στη Βουλή, μεγάλη άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς»,είναι το πρώτο σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
«Τέλος εποχής για την παλαιά φρουρά στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα της κάλπης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, θα στείλει ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, πυροδοτώντας, ενδεχομένως, νέες αναταράξεις στην ευρω-ζώνη», γράφουν New York Times.
«Οι έλληνες τιμωρούν τα δύο κόμματα του κατεστημένου, και το πρόγραμμα της λιτότητας το οποίο στηρίζουν. Οι περισσότεροι ψήφισαν μικρότερα, αντιμνημονιακά κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς», είναι ο τίτλος της Wall Street Journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια: