Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΥΠΟδείξεις στους Ελληνες

ΥΠΟδείξεις στους Ελληνες για το κόστος της ακύρωσης του Μνημονίου, αλλά και στον Ολάντ που ζητάει αναπτυξιακή στροφή της ΕΚΤ, κάνει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα: Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις υπάρχουσες συμφωνίες με ΕΕ και ΔΝΤ, το ίδιο θα γίνει και με την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας. Ετσι ξεκινάει το θέμα με την συνέντευξη του προέδρου της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν, που δημοσιεύει σήμερα η Sueddeutsche Zeitung.
«Εάν η Αθήνα δεν τηρήσει το λόγο της, αυτό θα είναι μία δημοκρατική απόφαση, αλλά θα αναιρέσει και το πλαίσιο στο οποίο εδράζεται η οικονομική βοήθεια από τα κράτη-δανειστές, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν αυτό στους πολίτες τους, λέει ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Οπως επισημαίνει μάλιστα, οι επιπτώσεις μίας εξόδου από την Ευρωζώνη θα είναι χειρότερες για την Ελλάδα από ότι για τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ.
Ο Βάιντμαν έστρεψε τα βέλη του και κατά του νέου Γάλλου προέδρου, για την προσπάθειά του να απαγκιστρώσει την ΕΚΤ από την αυστηρά συντηρητική νομισματική πολιτική που ακολουθεί.
«Μια αλλαγή καταστατικού θα ήταν επικίνδυνη. Απασχόληση και ανάπτυξη δημιουργούνται μέσω της επιχειρηματικότητας. Η κεντρική τράπεζα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο μέσω της σταθερότητας του νομίσματος».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «αποτελεί καλή ευρωπαϊκή παράδοση να τηρούνται τα συμβόλαια τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί», αναφερόμενος στις θέσεις Ολάντ για επανεξέταση του Δημοσιονομικού Συμφώνου.
Σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσει η ΕΚΤ να αποσύρει τα μέτρα στήριξης των τραπεζών μέσω δανείων, ο κ. Βάιντμαν δηλώνει βέβαιος ότι δεν έχει έρθει ακόμη η κατάλληλη στιγμή, ταυτόχρονα όμως εκτιμά ότι αυτή η στιγμή δεν επιτρέπεται και να χαθεί: «Κάποιες τράπεζες στην Ευρωζώνη χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά μέσω της ΕΚΤ και αυτό μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να συντηρηθεί», έτσι όμως καλύπτεται το γεγονός ότι αυτές οι τράπεζες δεν διαθέτουν πλέον βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας, γι αυτό πρέπει να ανασυγκροτηθούν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν ή ακόμη και να καταργηθούν. Αυτό όμως είναι υποχρέωση ιδιωτών επενδυτών ή της χώρας στην οποία ανήκουν αυτές οι τράπεζες. Η κοινοτικοποίηση των κινδύνων χωρίς την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας υπονομεύει τελικά τα θεμέλια της σταθερότητας, τονίζει ο επικεφαλής της Bundesbank και επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην συνέχιση του προγράμματος για αγορά ομολόγων, εκτιμώντας ότι αποτελεί υπερβολική εμπλοκή της ΕΚΤ στο θέμα της χρηματοδότησης. «Το πρόγραμμα βρίσκεται εν υπνώσει, αλλά γνωρίζετε ποια είναι η θέση μου», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: