Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Επτά κόμματα εντός Βουλής - τρία οριακά

Την είσοδό τους στη Βουλή εξασφαλίζουν επτά κόμματα, ενώ πολύ κοντά στο να μπουν είναι άλλα τρία σύμφωνα με την πρώτη ασφαλή εκτίμηση αποτελέσματος που έδωσε στη δημοσιότητα η διευθύνουσα σύμβουλος της Singular Logic, Μαρίκα Λάμπρου.
Ειδικότερα, με καταμετρημένα τα μισά εκλογικά τμήματα (2.500 περίπου) στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης, στη Βουλή μπαίνουν: η ΝΔ με 19,18% και 109 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,3% και 50 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 13,63% και 42 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,5% και 32 έδρες, το ΚΚΕ με 8,46% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 7% και 22 έδρες, η Δημοκρατική Αριστερά με 6% και 19 έδρες.
Με την είσοδό τους στη Βουλή «φλερτάρουν» οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,86%, ο ΛΑΟΣ με 2,86% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,69%. Σε περίπτωση που τα τρία αυτά κόμματα εισέλθουν τελικά στη Βουλή ο συσχετισμός σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών θα μεταβληθεί.
Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού
Η εκτίμηση είναι με απόκλιση της μισής ποσοστιαίας μονάδας, ενώ όπως ανέφερε η κ. Λάμπρου χαμηλότερη είναι η ενσωμάτωση στα αστικά κέντρα, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Exit poll: 146 έδρες για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Σε 146 διαμορφώνεται το άθροισμα των εδρών που εκτιμάται ότι θα λάβουν μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την το κοινό exit poll της ΝΕΤ και άλλων τριών ιδιωτικών καναλιών.
Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ με 19,7% και 108 έδρες, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,4% και 47 έδρες και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13,4% και 38 έδρες. Ακολουθούν: Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,5% και 30 έδρες, ΚΚΕ: 8,8% με 25 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,8% και 19 έδρες, Δημοκρατική Αριστερά 6% με 17 έδρες, ΛΑΟΣ 3,1% με 8 έδρες και Οικολόγοι Πράσινοι επίσης 3,1% με 8 έδρες.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο εκλογικό βαρόμετρο της Public Issue για το Σκάι, προηγείται η ΝΔ με 19,7% και έπονται: ΣΥΡΙΖΑ με 16,4%, ΠΑΣΟΚ με 14%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10%, ΚΚΕ με 8,6%, Χρυσή Αυγή με 7%, Δημοκρατική Αριστερά με 5,8%, ΛΑΟΣ με 2,9%, Οικολόγοι Πράσινοι με 2,9% και Δράση με 1,4%.
Πρόταση Βενιζέλου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ανεξάρτητα από τη θέση τους για το μνημόνιο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατή «μια κυβέρνηση του παλιού δικομματισμού».
Αφού επισήμανε πως ο λαός δεν έδωσε καθαρή εντολή σε καμία πρόταση, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει να διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και εθνική ευθύνη ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη όσοι θεωρούν ότι το μνημόνιο μπορεί να χαλαρώσει, με δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.
Μάλιστα, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ θα περιμένει την τοποθέτηση των άλλων κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επώδυνη» για το ΠΑΣΟΚ τη σημερινή μέρα, όμως υπεραμύνθηκε των επιλογών του κόμματος σημειώνοντας πως «πικράναμε το λαό για να προστατεύσουμε το μέλλον του εθνους». Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά άλλων κομμάτων, που δεν κατονόμασε: «Στη δική μας πλάτη στήθηκε ένας χορός δημαγωγίας και λαϊκισμού από δεξιά και αριστερά».
Π. Καμμένος: Ήρθε η ώρα κυβέρνησης εθνικού σκοπού
Αυτό που χρειάζεται πλέον η χώρα είναι μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού, τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και απέκλεισε εκ νέου κάθε ενδεχόμενο συνεργασία με τη ΝΔ.
Το «ούτε νεκρός» (για συνεργασία με ΝΔ) ισχύει, απάντησε σε σχετική ερώωτηση, «δεν συνεργαζόμαστε με δοσίλογους», ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι συμφωνούν μόνο στα οικονομικά. Διαφωνούμε, επεσήμανε, σε εθνικά θέματα, όπως πχ αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στα ελληνοτουρκικά και σε αυτό της λαθρομετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: