Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Αυξημένες πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Την περαιτέρω απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ -ακόμη και τον κίνδυνο εξόδου της από την Ευρωζώνη εντός του επόμενου έτους- εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος «βλέπουν» τώρα η Citi, η Goldman Sachs και ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο τελευταίος, μάλιστα, είπε πως τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών είναι πιο σοβαρά από αυτά των γαλλικών εκλογών, καθώς «τα πρώτα οδηγούν σε χάος», ενώ ο «Ολάντ θα αποδειχθεί μετριοπαθής».
Ο κ. Ρουμπινί εκτιμά πως τα αποτελέσματα αυξάνουν την πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη μέχρι το επόμενο έτος, κάνοντας λόγο για «πολιτικό χάος» που «μοιάζει με συντρίμμια σιδηροδρομικού δυστυχήματος που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και έξοδο».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι οι εκτιμήσεις της Cititroup, που βλέπει από 50%-75% τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, από ποσοστό 50% πριν από τις εκλογές.
Σύμφωνα με την τράπεζα, το κατακερματισμένο αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει τη δημόσια αντίθεση στη λιτότητα αλλά και στις σημαντικές προκλήσεις στο άμεσο μέλλον. Γι΄αυτό και θεωρεί αυξημένη την πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να χάσει τους στόχους που τίθενται στο πρόγραμμα προσαρμογής.
Την άποψη της Citigroup συμμερίζεται και η Goldman Sachs, κάνοντας λόγο για ομιχλώδη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία θέτει σε κίνδυνο τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η χώρα για τα ομόλογα με ωρίμαση τις 15 Μαΐου, για τα νέα μέτρα που καλείται να λάβει τον Ιούνιο, τις μεταρρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: