Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ανορθόδοξα] Ο αγώνας για το πήδημα

«Σμάρια από κορμιά άσπρα, μαύρα, κίτρινα… για να πολεμήσουν για την πυγμή και το ακόντιο για το πήδημα…». Αυτά άκουσα να λέει ο Νικήτας Τσακίρογλου, απαγγέλλοντας με τον δέοντα ολυμπιακό στόμφο το ποίημα «Το φως της Ολυμπίας».
Οφείλω να ομολογήσω πως η δημοτική της δεκαετίας του 1960, οπότε αν δεν κάνω λάθος έγραψε το ποίημα ο καλός ποιητής Τάκης Δόξας, παγίδευε πολλές φορές τη σημασία των λέξεων σε περίεργους δρόμους. Ακόμη κι αν αφήσουμε τους ψυχαναλυτικούς συνειρμούς που παράγει η γειτνίαση του ακοντίου με το πήδημα, είναι βέβαιο πως αν ο Ερμής τον οποίον επικαλείται η εν λόγω ελεγεία γνώριζε τη νέα ελληνική και αντιλαμβανόταν τη σημασιολογική γλίστρα θα πετούσε κανένα απ' αυτά τα «γέλια των θεών» που δεν άφηναν τίποτε όρθιο. Διότι αυτοί δεν χαμπάριαζαν από τέτοια. Ηταν μέσα σε όλα, και σε ακόντια και σε πηδήματα.
Και μια και ο λόγος για τον αγώνα και για το πήδημα, δεν μπορώ να μην επισημάνω την επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας που συνέλαβε ως λαθρομετανάστη τον ινδό καθηγητή των Οικονομικών στο πεζοδρόμιο της Πατησίων, την ώρα που πήγαινε να δώσει διάλεξη σε μεταπτυχιακούς στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Δεν είχε διαβατήριο πάνω του και οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στο Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα όπου χρειάστηκε η παρέμβαση, λένε, της πρυτανείας και της ινδικής πρεσβείας για να απελευθερωθεί. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω αυτούς που μιλούν για γκάφα. Διότι το ψάρι, ως γνωστόν, βρωμάει απ' το κεφάλι - και αν θέλουμε να δώσουμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης θα πρέπει να αρχίσουμε από την ελίτ. Ποιος ξέρει πόσους έχει στείλει αυτός προσωπικά, με τη διδασκαλία του, στο πεζοδρόμιο της Πατησίων για να πουλάνε μαϊμούδες τσάντες στο όνομα του ανταγωνισμού και της ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων; Εντάξει, θα μου πείτε, μια άτυχη στιγμή ήταν, μην το κάνουμε και θέμα πια. Τέλος καλό όλα καλά. Ομως δεν είναι εκπληκτικό που, από όλο τον πληθυσμό των λαθρομεταναστών οι οποίοι περιφέρονται στα πεζοδρόμια της Πατησίων, οι άτεγκτοι φρουροί του νόμου πέτυχαν να συλλάβουν τον μόνο που δεν ήταν λαθρομετανάστης; Θα μου πείτε, η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα είναι και στις ευρωπαϊκές παραδόσεις ανήκει και ο επιθεωρητής Κλουζό του Πίτερ Σέλερς. Ο οποίος, την ώρα που έβγαιναν οι ληστές από την τράπεζα, έδινε κλήση για παράνομη στάθμευση.
Αυτά ως μικρή συνεισφορά στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Λαμβάνοντας υπόψη πως, αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγο θα περιφέρονται διερευνητικές εντολές για τα πλοία που θα εξασφαλίζουν τη σύνδεση με τα νησιά και για τα αεροπλάνα που θα απογειώνονται από το Ελευθέριος Βενιζέλος. 
 
 

Tου Τάκη Θεοδωρόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: