Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΙ;

Αν ρίξουμε μια ματιά πίσω από τα νούμερα που ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ για το ποιοτικό παρακράτημα στο ελαιόλαδο μπορούμε να διακρίνουμε το εξής ως μέσους όρους:
10.000.000€ θα μοιραστούν σε 28.987 παραγωγούς δηλαδή 344,98€/παραγωγό.
10.000.000€/10,5€ ανά στρέμμα= 952.380,952 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας
952.380,952 στρέμματα / 28.987 παραγωγοί =  32,85 στρέμματα/παραγωγό.

Με βάση λοιπόν τους παραπάνω υπολογισμούς χρησιμοποιώντας τους μέσους όρους καταγράφουμε τα εξής:
Μία ανάλυση εδάφους-φύλλων-ελαιόκαρπου σε ένα αγροτεμάχιο ανά έτος 180€
Σύμβουλος επιβλέπων  - πιστοποίηση λοιπά έξοδα μέσος όρος 100€
Σύνολο 280€
344,982€ - 280€ = 64,982€ ανά παραγωγό

Είναι λοιπόν αυτά τα 64,982€ ικανά να δημιουργήσουν την έξτρα ποιότητα και να δώσουν κίνητρο στον παραγωγό να παράξει προϊόν πιστοποιημένο (από πλευράς πολιτείας ως υποστήριξη της ποιότητας) τη στιγμή που το όφελος από την αγορά για το προϊόν παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μάλιστα για λίγους παραγωγούς. Αμέτρητες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο ετησίως γίνονται με θέμα την ποιότητα.
Συνήθως λέγονται τα ίδια πράγματα και όλοι ψάχνουν να βρουν τις αιτίες που δεν έχει τιμή το προϊόν. Εδώ και αρκετά χρόνια το ίδιο συμβαίνει η κατάσταση παραμένει ίδια. Τα χρήματα όμως που δαπανώνται για το σκοπό αυτό ως νούμερα είναι μεγάλα. Το προϊόν παραμένει στην ίδια κατάσταση αν όχι χειρότερη και ζούμε όλη με το μύθο της «κουταλιάς των κινέζων».
Η έλλειψη στρατηγικής και η λανθασμένη αντιμετώπιση της πολιτείας έχει προκαλέσει αυτή τη στασιμότητα (για ευνόητους λόγους που προκύπτουν από τα νούμερα). Πιστεύω πως θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε όμως και μερικά ακόμα νούμερα όπως
·         Πόσο προϊόν πιστοποιημένο παρήχθη από αυτούς τους παραγωγούς και που διακινήθηκε
·         Πόσοι από αυτούς τους παραγωγούς είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και πόσο προϊόν παρήγαγαν
Και αυτό γιατί με τα νούμερα αυτά από την ανάλυση προκύπτει ότι για κάποιον επαγγελματία αγρότη δεν αξίζει να μπει σε κανένα σύστημα ποιότητας διότι δεν υπάρχει κανένα όφελος. Τα χρήματα του ποιοτικού παρακρατήματος δεν είναι ικανά να αυξήσουν την ποιότητα τη στιγμή που τα παίρνουν οι ενδιάμεσοι εμπλεκόμενοι που είναι και υποχρεωτικοί και απαραίτητοι.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΣ

Επαγγελματίας Αγρότης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: