Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας, σύμφωνα με τρεις ερευνητές του γερμανικού «Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία» (Ιnstitut fuer Weltwirtschaft - ΙfW Kiel), οι οποίοι προτείνουν να ανατεθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο σε ξένους εμπειρογνώμονες από την Κομισιόν, κράτη – μέλη της Ε.Ε. και εταιρείες συμβούλων.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, αφορμή της έκθεσης στάθηκε η απόψη των ίδιων αλλά και πολλών άλλων οικονομολόγων, ότι «δεν πάνε πάλι όλα τόσο καλά στην Ελλάδα», ενώ η ελληνική κρατική διοίκηση «δεν επιτρέπει» το προχώρημα των διαρθρωτικών μεταρρυμίσεων.

Στην έκθεση τους για την ελληνική οικονομία οι κ.κ. Κλάους Σράντερ, Ντάβιντ Μπέντσεκ και Κλάους-Φρίντριχ Λάαζερ από το ΙfW χωρίς να παραγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί, κυρίως, σ’ ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επισημαίνουν τον «διακριτό κίνδυνο της κατάρρευσης των μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα και των «ανεξέλεγκτων συνεπειών» που κάτι τέτοιο θα είχε.

Γι’ αυτό προτείνουν να δοθούν... εργολαβία οι μεταρρυθμίσεις (για την ακρίβεια μιλούν για ένα «outsourcing του μεταρρυθμιστικού έργου») σε έξι κρίσιμους τομείς: τη δημόσια διοίκηση, την αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταφορές, την ενέργεια, το λιανεμπόριο και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας σε εμπειρογνώμονες (για τον κάθε ένα από τους προαναφερθέντες τομείς χωριστά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: