Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

«Ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας διογκώνεται εδώ και 178 χρόνια»: αυτός είναι ο τίτλος του... αφιερώματος της Die Welt για το ελληνικό δημόσιο.

«Εδώ και 178 χρόνια οι θέσεις στο δημόσιο θεωρούνται ένα παχυλό ‘επίδομα’, το οποίο όμως οδήγησε τα 10,8 εκατομμύρια Ελλήνων του σήμερα να τρέφουν 700.000 ανθρώπους που τους διοικούν. Αν και η λέξη ‘διοικώ’ δεν είναι οπωσδήποτε η σωστή λέξη», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων και ο βασιλιάς της Βαυαρίας αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν ουσιαστικά τον κρατικό τομέα στις 22 Απριλίου του 1835. Έκτοτε ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, μια "πλούσια πηγή κέρδους", όπως κάποτε διατύπωσε κι ένας Έλληνας πολιτικός. Το αποτέλεσμα ήταν μια επαναλαμβανόμενη εθνική χρεοκοπία», συμπληρώνει .
Για τις απολύσεις στο δημόσιο γράφει η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. «Εάν σκεφθεί κανείς ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια στον ιδιωτικό τομέα σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες έχασαν τη δουλειά τους, ενώ στο δημόσιο τομέα ούτε ένας, ο αριθμός των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να απολυθούν μέχρι το 2014, είναι σχετικά μικρός.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να απαιτούν, δεδομένης της κρίσης στη χώρα, ότι οι θέσεις τους θα είναι για πάντα εγγυημένες. Είναι όμως σωστό ότι κάθε απόλυση καταστρέφει τα σχέδια μιας ζωής και φέρνει μια οικογένεια σε κατάσταση ανάγκης. Αυτό είναι το δράμα των Ελλήνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: