Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Liberation:«Κορώνα γράμματα παίζει η Ελλάδα το ευρώ»

Η αναταραχή στη χώρα μας και στην ευρωζώνη στο επίκεντρο του ξένου Τύπου

Η γαλλική εφημερίδα «Liberation», η οποία κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη με τον ελληνικό τίτλο «Χάος», αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο άρθρο της στην απόφαση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση.

Μεταξύ άλλων η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι η «Αθήνα παίζει κορώνα γράμματα το ευρώ», τρελαίνει τις αγορές και κολλάει την Ευρώπη στον τοίχο.  

«Ενα κύμα πανικού σάρωσε τον κόσμο χθες, από το Τόκιο έως τη Γουόλ Στριτ, διά μέσου Παρισιού και Μιλάνου, μετά από μία ανακοίνωση-έκπληξη από τον έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας για δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσωση της χώρας του. Το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου έπιασε εξ απήνης όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» αναφέρει ο συντάκτης της Liberation.

Ανάλογο ρεπορτάζ έχει η «Le Monde»: «Ελληνικό δημοψήφισμα: η Ευρωζώνη σε αναταραχή» είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας, η οποία αναφέρεται και στη στήριξη του δημοψηφίσματος από το υπουργικό συμβούλιο.

«Η ελληνική κυβέρνηση ταλαντεύεται στο χείλος της κατάρρευσης μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για δημοψήφισμα» γράφει η βρετανική «The Guardian». Η εφημερίδα αναφέρει ότι Γαλλία και Γερμανία «παλεύουν» για να σώσουν το κοινό νόμισμα, καθώς η Ευρώπη βυθίζεται στην αναταραχή, μέρες μετά τη συμφωνία διάσωσης.

Το BBC αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο στηρίζει το δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις-σοκ από τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

«Η ελληνική κρίση πλήττει τις αγορές, την ώρα που το σχέδιο διάσωσης του ευρώ "ξηλώνεται"» γράφουν οι βρετανικοί «Times», αναφέρονατας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη με την απόφασή του να ζητήσει δημοψήφισμα.

Αναφερόμενο σε δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, το πρακτορείο Bloomberg γράφει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «το δημοψήφισμα θα επιβεβαιώσει τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ».

«Ο Παπανδρέου υπερασπίζεται το σχέδιο για το δημοψήφισμα» γράφει το «Der Spiegel». «Θέλει περισσότερη δημοκρατία: Ο έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρόθεσή του να διενεργήσει δημοψήφισμα για το σχέδιο διάσωσης» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

«Ακόμα και πριν από το δημοψήφισμα, οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αναδιαμορφώνουν την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν ανήκει πια εκεί, Ιταλία και Γαλλία έχουν, επίσης, πληγεί» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», αναφέροντας ότι το δημοψήφισμα στις αρχές του έτους θα δείξει πού οδεύουν τα πράγματα σε σχέση με το ευρώ.

«Αγώνας δρόμου» των ευρωπαίων γυναικών να σώσουν την Ευρωζώνη, αναφέρουν οι «Financial Times», μιλώντας για την Σύνοδο Κορυφής των G20 και τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου σε αυτήν.

«Η λιτότητα δοκιμάζεται, καθώς οι Έλληνες αμφισβητούν τους δεσμούς τους με το ευρώ» γράφουν οι «New York Times».

«Η κρίση της Ευρωζώνης έφτασε επιτέλους στον κακοτράχαλο δρόμο της πραγματικής πολιτικής, με τους Έλληνες να αμφισβητούν ανοιχτά εάν η δέσμευσή τους απέναντι στην Ευρώπη και στο ενιαίο νόμισμα, μετράει ακόμα περισσότερο από τον έλεγχο στο μέλλον τους και στην οικονομική τους ευημερία» γράφει ανάλυση της εφημερίδας.

Στις Κάννες θα εξηγήσει το σκεπτικό του ο Γιώργος Παπανδρέου

Εξηγήσεις για την απόφασή του να διενεργήσει δημοψήφισμα καλείται να δώσει την Τετάρτη στις Κάννες ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της G20, έπειτα από πρόσκληση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Τα ξένα πρακτορεία για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου

Οσον αφορά στην απόφαση του υπουργικού συμβούλιου να υποστηρίξει την πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, εκτεταμένες είναι οι αναφορές από τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Συγκεκριμένα το Ρόιτερς, με συνεχή ροή για τις εξελίξεις της πολύωρης σύσκεψης των υπουργών της κυβέρνησης, σημείωσε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου ότι «το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό».

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης ότι ορισμένοι υπουργοί άσκησαν κριτική για την απόφαση που ελήφθη, αλλά τελικά συμφώνησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: