ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΚΑΛΑ 11-11-2011
I ΟΡΙΣΜΟΣ......
III Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.....................
IV ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ..................
V ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ..........................................
A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
I. «Το τηλεοπτικό όνειρο»
a) Πριν ακόμα τελειώσω το σχολείο είχα ένα όνειρο, να σπουδάσω και να πάω στην Αθήνα, να βρω μία δουλειά γραφείου σε μια μεγάλη εταιρεία .Τα κατάφερα προσλήφθηκα σε μία πολυεθνική τηλεπικοινωνιών στο τμήμα ποιότητας με καλές προοπτικές για την διοίκηση του ίδιου τμήματος της εταιρείας και στο εξωτερικό.
2. Το όνειρο μου δεν ήταν όπως το είχα φανταστεί.
(a) Η ποιότητα ζωής στην πόλη μηδαμινή
(b) Η δουλειά στο γραφείο
3. Η Επιλογή του να γίνω Αγρότισσα και η επιστροφή στη φύση. Το όνειρο μου ήταν να νιώθω ελεύθερη & ευτυχισμένη στην εργασία μου. Ελεύθερη και ευτυχισμένη ένιωθα όταν σπούδαζα και κατέβαινα στο χωριό μου και δούλευα στην επιχείρηση με φυτώρια που έχει η οικογένεια μου. Να δουλεύω έξω στη φύση και όχι μέσα σε ένα γραφείο. Και αυτά που έμαθα να τα χρησιμοποιήσω στην εργάσια μου. Να γίνω επαγγελματίας αγρότισσα.Γιατί δεν παίζει ρόλο σε ποιον τομέα εργάζεσαι αλλά να είσαι επαγγελματίας. Και όταν με ρωτάνε ποιο είναι το επάγγελμα μου με υπερηφάνεια και χαρά να λέω «ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ»
II. ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ : Ο ρόλος της αγρότισσας στην αγροτική ανάπτυξη
III. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
1. Ως αγρότισσα και εκπρόσωπος της ένωσηςνέωναγροτών, εγγεγραμμένο μέλος & μέλος του ΔΣ σκοπός της παρουσίασης μου είναι:
a) Η ενεργοποίηση όλων των γυναικών για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους
b) Η ενεργοποίηση του κράτους των κοινωνικών φορέων άλλα και για το σχεδιασμό νόμων ευνοϊκών για τις γυναίκες αγρότισσες, καθώς και την καταξίωση του επαγγέλματος της αγρότισσας.
c) Η ενεργοποίηση όλων των συμπολιτών μας στην ένδειξη τιμής και σεβασμού προς την γυναίκα αγρότισσα.
.
IV. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
1. Ορισμός
2. Ο ρόλος της αγρότισσας απο το χθές στο σήμερα
3. Η δική μου εμπειρία
4. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε
5. Προτεινόμενες Λύσεις
6. Ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτικό τομέα
Σύμφωνα με έρευνες τα στοιχεία που υπάρχουν σε παγκόσμια κλίμακα οι γυναίκες είναι αυτές που παράγουν πάνω από τα μισά τρόφιμα, 98% στην Αφρική, 60% στην Ασία, 30-40% στην Λατ.Αμερική και τις δυτικές χώρες.
Η ελληνίδα αγρότισσα νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη, δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα, ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, σίγουρα πιο κουρασμένη και ταλαιπωρημένη,αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγάλη προσφορά.
1. ΟΡΙΣΜΟΣ
1.1. Σύμφωναλοιπόν με το νόμο 2520/97 ‘Κίνητρα και οικονομικέςενισχύσεις για τους νέουςαγρότες Αγρότισσα θεωρείται η γυναίκα που ασχολείται με:
1 τη γεωργία,
2 κτηνοτροφία,
3 θηραματοπονία,
4 δασοπονία,
5 αλιεία
6 αγροτουρισμό,
7 αγροτοβιοτεχνία,
8 παραδοσιακή βιοτεχνία
9 προστασία του φυσικού χώρου
1.2. και εφόσονδιαθέτει για τις δραστηριότητες της αυτές τουλάχιστον το μισό του διαθέσιμου χρόνου της και τα εισοδήματα που αποκτά από τις εν λόγω δραστηριότητες υπερβαίνουν τα τυχόν εισοδήματα της από άλλες πηγές.
2. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
2.1. Στην εξέλιξη της ιστορίας, αλλά και στα πεδία των κοινωνικών αγώνων οι ωραιότερες μορφές, είναι συχνά και οι πλέον αφανείς.Αυτό ασφαλώς ισχύει και στην περίπτωση της Ελληνίδας αγρότισσας.Ο ρόλος της είναι πολύπλευρος και πολυδύναμος ι.
2.2. Ας δούμε όμως επιγραμματικά, μερικούς από τους πολλαπλούς ρόλους της αγρότισσας
1 Στην αγροτική οικονομία
01. Ως εργάτισσα, δίπλα στον άντρα της ως βοηθητικό μέλος και το βράδυ να ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.Χωρίς το δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων.
2 Στην οικογένεια
01. Ως σύζυγος και μητέρα,νοικοκυρά, κόρη και νοσοκόμα για ανήμπορους και ηλικιωμένους άλλα και μια ζεστή αγκαλιά φιλοξενίας για τους επισκέπτες
3 Στο περιβάλλον
01. Ως « ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ» του περιβάλλοντος. Και μέριμνα για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων
02. Με τους κήπους τους και την παραγωγή αγροτικών προιόντων ,, γίνονται διαχειριστές ολόκληρου του πλανήτη και φρουροί της βιοποικιλότητας.
4 Στην πολιτιστική μας, κληρονομιά
01. Στη διατήρηση και μεταφορά της αξίας της ελληνικής κουζίνας και των πολιτιστικών μας αξιών στις νεότερες γενιές καθώς τελευταία με τα μεταλλαγμένα προϊόντα που κυκλοφορούν και τα φαστ φουντ κινδυνεύει να εκλείψει.
02. Στην χώρα μας λειτουργούν 130 περίπου γυναικείοι συνεταιρισμοί που ασχολούνται με την μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων, κατασκευή οικοτεχνημάτων και τον αγροτουρισμό. Μέσα από αυτά τα συλλογικά όργανα, η γυναίκα αγρότισσα, μπορεί να στηρίζει τις θέσεις της για ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην αγροτική κοινότητα
5 Ο ρόλος της στο σήμερα συνεχίζει και παραμένει ο ίδιος με τη μόνη διαφορά πως από αφανής ήρωας και απλή αγρότισσα πρέπει να γίνει επιχειρηματίας αγρότισσα , είτε μόνη της είτε με το σύντροφο της για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο μεταβαλλόμενο πολιτικό,κοινωνικό, οικονομικό περιβάλλον που ζούμε .
3. Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
3.1. ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
1 Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μία αγροτική οικογένεια. Από μικρή μαζί με τα μέλη της οικογένειας μου πηγαίναμε μία φορά το χρόνο στο χωράφι για την παραδοσιακή συλλογή των καρπών της ελιάς. Επίσης καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου ασχολιόμουν στα περιβόλια της οικογένειας μου για τη συγκομιδή των εσπεριδοειδών. Η καλλιέργεια της τομάτας .Η Καλλιέργεια του κήπου και το τάισμα των πουλερικών ήταν μέρος της καθημερινότητας της μητέρας μ ως αγρότισσας και της δικής μ φυσικά όποτε οι υποχρεώσεις μου στο σχολείο το επιτρέπανε. Καθώς μεγάλωνα οι οικογένεια μ πέρασε στη καλλιέργεια φυτωρίων στην οποία δούλευα από μικρή και συνεχίζω εώς σήμερα.
3.2. ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
1 Κύριο μέλημα μ όμως ήταν να σπουδάσω. Το 1999 αποφοίτησα απο το Πολυκλαδικό Λύκειο ‘Ελους με ειδικότητα στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το 2004 αποφοίτησα απο το Αμερικάνικο Κολλέγιο στην Αθήνα, με πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση στην επιχειρηματικότητα.
3.3. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
1 Μετά την αποφοίτηση μου δούλεψα μερικά χρόνια στην Αθήνα αλλά πάντα το μυαλό μου ήταν στην φύση και την ηρεμία του τόπου μου . Τίποτα δεν μπορούσε να αναπληρώσει την ηρεμία και τη γαλήνη της ενασχόλησης με τη γη καθώς και του διαφορετικού και πιο ποιοτικού τρόπου ζωής που προσφέρει ο τόπος μας η Λακωνία .
3.4. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ
1 Φωτογραφίες από φυτώρια στην παραγωγή
4. ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΠΠΑΓΕΛΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
1 Γινόμαστε οικονομικά και κοινωνικά ανεξάρτητες
2 Καλή κοινωνική ασφάλιση και οι παροχές του ΟΓΑ
01. Επίδομα μητρότητας (κυοφορίας & λοχίας) καθώς & παροχές Περίθαλψης
02. Συμμετοχή στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, Δωρεάν διακοπών
03. Παροχή συντάξεων σε χήρες και ορφανά συνταξιούχων ή ασφαλισμένων του.
04. Παροχές σε πολύτεκνες οικογένειες
3 Η ζωή στο χωριό είναι πιο οικονομική και ποιο ποιοτική
01. Παράγουμε οι ίδιοι τις βασικές μας τροφές όπως φρούτα , λαχανικά , αρτοπαρασκευάσματα, εκτροφή ζώων που τα καθιστά ποιοτικά χωρίς φάρμακα και ασθένειες.
4 Μείωση του στρες και άλλων ψυχολογικών πιέσεων
01. Η ενασχόληση με τη φύση
5 Κοινωνικοποίηση
01. Σε συλλόγους
02. Σε ενώσεις
6 Είμαστε κοντά στην οικογένεια μας
01. Αλληλουποστήριξη
02. Τα παιδιά μας θα είναι κοντά στις γιαγιάδες & τους παππούδες βασική προυπόθεση για την ψυχοσωματική του ανάπτυξη.
5. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ
Η Παγκόσμια Ημέρας της Αγρότισσας γιορτάζεται φέτος σε ένα δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, το οποίο ξαναπροσδιορίζει την σχέση της Ελληνίδας αγρότισσας στην αγροτική ανάπτυξη καθώς οι παλιές ισορροπίες έχουν χαθεί και η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να βρει νέες για να στηρίξει την πορεία της και την ανάπτυξή της.
5.1. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνεςη αγρότισσα σήμερα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα όπως :
1 Παρά το γεγονός ότι δουλεύει περισσότερες ώρες και σκληρότερα από την πλειονότητα των ανδρών αυτή η προσφορά παραμένει άγνωστη και η γυναίκα αγρότισσα αόρατη ακριβώς επειδή θεωρείται αυτονόητη. Η εργασία της Ελληνίδας αγρότισσας δεν έχει αποτιμηθεί ούτε έχει αναγνωρισθεί στο βαθμό που θα της άξιζε, ίσως επειδή κινείται μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο και η εργασία αυτή θεωρείται συμπληρωματική και δευτερεύουσα.
2 Θέματα υγείας και μη κατάλληλες συνθήκες εργασίας
01. Φυτοφάρμακα
3 Περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση πάνω στην
01. αγροτική παραγωγή, εμπορία & πιστοποίηση των αγροτικών εμπορευμάτων.
02. Καθώς επίσης και πληροφορίες σχετικά με τις καινούργιες τεχνολογίες μηχανημάτων και εργαλείων
03. Ελλειπής πρόσβαση, και έλεγχο σε οικονομικούς και φυσικούς πόρους
1. πχ παροχή Γής ,γεωτρήσεις
4 Αβεβαιότητα οικονομικού αποτελέσματος
01. Κλιματικές αλλαγές
02. Ελλειπής στήριξη από την πολιτεία
5 Χαμηλό εισόδημα
01. Η παγκοσμιοποίηση , η αύξηση του ανταγωνισμού των αγροτικώναγορών έχει αυξήσει τη ζήτηση για φτηνά μεροκάματα και οι συγκρούσεις για την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους έχουν συμβάλλει στην αυξανόμενη πίεση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και χρειάζονται δυναμικές μεταβολές, με βάση τα νέα δεδομένα, ώστε να ανταποκριθούν οι αγρότισσες στις νέες απαιτήσεις.
6 Σύνταξη
01. Υψηλό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
02. Δεν λαμβάνεται υπόψιν ούτε εάν είναι παντρεμένη ή ανύπαντρη ούτε πόσα παιδιά έχει.
03. Σύμφωνα με στατιστικές αναλύσεις φαίνεται ότι το όριο συνταξιοδότης των γυναικών είναι μικρότερο των 65, ενώ αυτό είναι αναληθές.
6. ΛΥΣΕΙΣ
6.1. ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ για να θελήσει να μείνει η νέα γυναίκα στην ύπαιθρο, χρειάζεται κίνητρα και ποιότητα ζωής, και προνομιακές δομές, ώστε να βελτιωθεί ο ρόλος της αγρότισσας στην Αγροτική Οικογένεια, στο Γεωργικό Επάγγελμα, στην Πολυδραστηριότητα και στην Αγροτική Ανάπτυξη γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα χρειάζεται:
1 Καταξίωση αγροτικού επαγγέλματος για την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τους άντρες τους, τα παιδιά τους κάθως και τον κοινωνικό περίγυρο.
2 Εκπαίδευση μέσα από διαρκείς και σταθερές διαδικασίες για:
01. Την Διατροφή
1. Κανόνες υγιεινής διατροφής
02. Την Υγεία – Προστασία του περιβάλλοντος
1. Περιορισμό της ρύπανσης και των φυτοφαρμάκων
2. Προστασία από φυτοφάρμακα
03. Την οικοτεχνία & χειροτεχνία
1. Υφαντική, Κέντημα και άλλες παραδοσιακές χειροτεχνίες
04. Τον Αγροτουρισμό
1. Αγροτικά Καταλύματα
2. Διακόσμηση
05. Τις Γεωργικές & κτηνοτροφικές και λοιπές γεωργικές εργασίες
3 Κρατική Μέριμνα για τις αγρότισσες μητέρες& την προστασία για το παιδί με τη δημιουργία
01. Βρεφονηπιακών σταθμών
02. Ολοήμερων δημοτικών σχολείων και γυμνάσιων
4 Δημιουργία υποδομών κοινωνικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο
01. Για τους ηλικιωμένους και των ατόμων με ειδικές ανάγκες
5 Στήριξη της γυναικείας επιχειρηματίκοτητας στον αγροτικό τομέα καθώς και των γυναικείων συνεταιρισμών
01. Να δοθούν σχετικά κίνητρα επιχορηγήσεων για την πραγματοποιηση επενδύσεων
02. Χρηματοδοτική ενίσχυση των γυναικών με ευνοικούς όρους.
6 Ίσες ευκαιρίες για τη συμμετοχή της στα κοινά& στα κέντρα λήψης αποφάσεων για να μπορεί να συμβάλλει και η ίδια στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Όχι απλά την συμπλήρωση των ονομάτων των γυναικών στις ενώσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η γυναίκα αγρότισσα πρέπει να έχει ενεργή συμμετοχή .
01. Σε Ενώσεις
02. Σε Αγροτικούς Συλλόγους / Συνεταιρισμούς
03. Στην τοπική Αυτοδιοίκηση
.
6.2. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ
1 Εν κατακλείδι, οι θέσεις των μελών της Ένωσης Νέων Αγροτών αφορούν
01. Αγροτικά Σχολεία
02. Λειτουργία υποστηρικτών δομών (έρευνα , θερμοκοιτίδες , πειραματικά αγροκτήματα, μεταφορά τεχνογνωσίας, ανταλλαγή εμπειριών, αγροτικά επιμελητήρια,αγροτικές αγορές, δημοπρατήρια την προαγωγήτης αγροτικήςπολιτικήςστην Ελλάδα.
03. Μεταφοράτεχνογνωσίας .
04. Προώθηση της επιχειρηματικότητες στις αγροτικέςπεριοχές,
05. Προώθηση των αγροτικών προϊόντων,
06. Αντιμετώπιση διαρθρωτικώνπροβλημάτωντου πρωτογενή τομέα
07. Η τοπική ανάπτυξη και η Αυτάρκεια των τοπικών κοινωνιών
2 Βασική προϋπόθεσηγιατηνυλοποίησητου παραπάνωοράματος, αποτελεί ηαυτοδέσμευσηόλωντωνμελώνγιατηδημιουργίαενόςδικτύουτοοποίοθααποτελέσειέναμηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριώνκαιόχιέναμέσο προώθησηςειδικών (τοπικών, κλαδικών) συμφερόντων.
3 Ακόμη, στόχος της Ένωσης Νέων Αγροτών είναι να προωθεί την ανάληψη πρωτοβουλιών από τα μέλη αυτού και να αποσκοπεί στη μετάβαση από την παραδοσιακή προσέγγιση της αγροτικής ανάπτυξης σε μια προσέγγιση την οποία θα χαρακτηρίζουν καινοτόμες δράσεις
4 Να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας για την υλοποίηση εκδηλώσεων και την προβολή των προϊόντων και του έργου τους. Στο οποίο οι γυναίκες θα έχουν ενεργή δράση θα στηρίζεται σε πραγματική βάση και όχι σε επίπεδο απορρόφησης χρηματοδοτήσεων και μονο. Ανάληψη πρωτοβουλιών από εμάς τις ίδιες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας .
01. Με πρωτοβουλία της ΠΕΝΑ ( Πανελλήνιας ΈνωσηςΝέων Αγροτών ) δημιουργούμε στην ένωση νέων αγροτών μητρώο αγροτισσών υπό την Εποπτεία και διαχείριση της Δρόσου- Παγίδα Γεωργίας Πρόεδρο της ένωσηςνέωναγροτώνΑργολίδας .
5 Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ
01. Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας σε μια συγκυρία όπου στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα και στις χώρες μέλη της ΕΕ, δεν είναι όλα ρόδινα με την βαθμιαία συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Γι’αυτό ο ρόλος της αγρότισσας του σήμερα αλλάζει.Μας δίνονται δύο επιλογές ή της απόσυρσης από το αγροτικό επάγγελμα ή της απόκτησης μιας πιο επαγγελματικής συμπεριφοράς και δράσης είτε μόνη είτε ως συνοδοιπόρος με το σύζυγό της
02. Η αγρότισσα καλείται να γίνει επιχειρηματίας. Χρειάζεται να μάθει να διαχειρίζεται το φόβο της , να υπερβαίνει τις αναστολές της αποτυχίας, να αποδέχεται την αβεβαιότητα και να μετουσιώνει όλα τα παραπάνω σε δράση. Επίσης πρέπει να έχει την τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτκό και οικονομικό γίγνεσθαι. Ο τρόπος για να το επιτύχει είναι μέσω :
1. Εξειδικευμένηεπαγγελματικήεκπαίδευσηγιατηγεωργίακαιτηναπόκτησηπτυχιόυ
2. Των Καινοτόμων ιδέων
3. Του Επενδυτικού κεφαλαίου
4. Την χρήση τεχνολογιών για την παραγωγή και προώθηση των προϊόντων τους
5. Την παράγωγη ποιοτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές
6. Των ικανοτήτων διοίκησης και διαχείρισης της αγροτικής εκμετάλλευσης
7. Της διασύνδεση σε οργανώσεις για την αποκτήση πληροφοριών
7. ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
7.1. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
1 ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
01. Αχλάδια,Μήλα, Ροδάκινα
2 ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
01. Πατάτα, Μελιτζάνα, Ντομάτες
3 ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ
01. Τριανταφυλλιά ,Γαρύφαλλα,Χρυσάνθεμα
4 ΒΟΤΑΝΑ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
01. Λεβάντα, Ρίγανη,Μέντα,Δεντρολίβανο
5 ΑΛΙΕΙΑ
Ψάρια
6 ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
01. Μελίσσια
7 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
01. Αιγοπροβατοτροφία,Βοοτροφία, Χοιροτροφία
7.2. ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
1 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
01. Οι αγρότισσες μέσω των συνεταιρισμών μπορούν να φτιάχνουν παραδοσιακά τοπικά παρασκευάσματα αξιοποιώντας προϊόντα ντόπιας παραγωγής, όπως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ζυμαρικά, ελιές μυζήθρα
1. Κλάδο των τροφίμων, υφαντά
7.3. ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
01. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
8. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
8.1. Το νόημα αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας είναι να μας δώσει τη δύναμη να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας ειδικότερα το δικαίωμα στην ανάπτυξη, την υγεία , την ευμάρεια, την διατροφή την ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδας.
1 Την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των γυναικών θα την φέρει η πολιτεία.
2 Την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των γυναικών θα την φέρουν η κοινωνία και οι άνθρωποι που την απαρτίζουν.
01. Θα την φέρουν οι σύζυγοι που δεν θεωρούν τη μοναδική τους εργασία την πρωινή και ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι ευθύνη της γυναίκας τους .άντρες να σέβονται την αγρότισσα και το επάγγελμα της .
02. Θα την φέρει ο κάθε υιός όταν βοηθάει και λέει και ένα ευχαριστώ στη μητέρα του .
3 Θα την φέρει ο κάθε πατέρας όταν σέβεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες της κόρης του
4 Την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των γυναικών θα την φέρουμε οι ίδιες οι γυναίκες.
01. Θα την φέρω εγώ, όταν σέβομαι την συνάδελφο μου, στην εργασία και της αναγνωρίζω τους κόπους και τις επιτυχίες της .
02. Θα την φέρουν οι ίδιες οι γυναίκες όταν θα παλέψουν για τα δικαιώματα τους μέσω των συλλογικών δράσεων ,την συμμετοχή τους στα κοινά, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον πολιτισμό
8.2. Η γιορτή αυτή πρέπει να μας δώσει τη δύναμη να αναλάβουμε ενεργό δράση και απο εργάτισσες να γίνουμε επιχειρηματίες αγρότισσες. Διεκδικώντας το σεβασμό και εκτίμηση.
9. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
9.1. Το Δικαίωμα της Αγρότισσας στη συμμετοχή
9.2. Το πραγματικό Όνειρο στη φύση
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΣΚΑΛΑ 11-11-2011
Από την εκπρόσωπο της Ένωσης Νέων Αγροτών
Όλγα Κούρλα.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
A ΕΙΣΑΓΩΓΗ
I ΘΕΜΑ........
II ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ..
B ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
I ΟΡΙΣΜΟΣ......
II Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ......
III Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.....................
IV ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ..................
V ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ..........................................
VI ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ......
ΕΠΙΛΟΓΟΣ .....
D ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
I. «Το τηλεοπτικό όνειρο»
a) Πριν ακόμα τελειώσω το σχολείο είχα ένα όνειρο, να σπουδάσω και να πάω στην Αθήνα, να βρω μία δουλειά γραφείου σε μια μεγάλη εταιρεία .Τα κατάφερα προσλήφθηκα σε μία πολυεθνική τηλεπικοινωνιών στο τμήμα ποιότητας με καλές προοπτικές για την διοίκηση του ίδιου τμήματος της εταιρείας και στο εξωτερικό.
2. Το όνειρο μου δεν ήταν όπως το είχα φανταστεί.
(a) Η ποιότητα ζωής στην πόλη μηδαμινή
(i) Το καυσαέριο της πόλης αποπνικτικό
(ii) Οι κοινωνικές επαφές λιγοστές λόγω των μεγάλων αποστάσεων
(iii) Τα έξοδα διπλάσια από του χωριού
(b) Η δουλειά στο γραφείο
(i) Ενδιαφέρουσα αλλά δεσμευτική μέσα σε ένα γραφείο όλη μέρα
(ii) Ωράριο ασταθές
(iii) Ανασφάλεια εργασίας, εξάρτηση από άλλους
(iv) Καμία επαφή με τη φύση
3. Η Επιλογή του να γίνω Αγρότισσα και η επιστροφή στη φύση. Το όνειρο μου ήταν να νιώθω ελεύθερη & ευτυχισμένη στην εργασία μου. Ελεύθερη και ευτυχισμένη ένιωθα όταν σπούδαζα και κατέβαινα στο χωριό μου και δούλευα στην επιχείρηση με φυτώρια που έχει η οικογένεια μου. Να δουλεύω έξω στη φύση και όχι μέσα σε ένα γραφείο. Και αυτά που έμαθα να τα χρησιμοποιήσω στην εργάσια μου. Να γίνω επαγγελματίας αγρότισσα.Γιατί δεν παίζει ρόλο σε ποιον τομέα εργάζεσαι αλλά να είσαι επαγγελματίας. Και όταν με ρωτάνε ποιο είναι το επάγγελμα μου με υπερηφάνεια και χαρά να λέω «ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ»
II. ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ : Ο ρόλος της αγρότισσας στην αγροτική ανάπτυξη
III. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
1. Ως αγρότισσα και εκπρόσωπος της ένωσηςνέωναγροτών, εγγεγραμμένο μέλος & μέλος του ΔΣ σκοπός της παρουσίασης μου είναι:
a) Η ενεργοποίηση όλων των γυναικών για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους
b) Η ενεργοποίηση του κράτους των κοινωνικών φορέων άλλα και για το σχεδιασμό νόμων ευνοϊκών για τις γυναίκες αγρότισσες, καθώς και την καταξίωση του επαγγέλματος της αγρότισσας.
c) Η ενεργοποίηση όλων των συμπολιτών μας στην ένδειξη τιμής και σεβασμού προς την γυναίκα αγρότισσα.
.
IV. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
1. Ορισμός
2. Ο ρόλος της αγρότισσας απο το χθές στο σήμερα
3. Η δική μου εμπειρία
4. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε
5. Προτεινόμενες Λύσεις
6. Ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτικό τομέα
Σύμφωνα με έρευνες τα στοιχεία που υπάρχουν σε παγκόσμια κλίμακα οι γυναίκες είναι αυτές που παράγουν πάνω από τα μισά τρόφιμα, 98% στην Αφρική, 60% στην Ασία, 30-40% στην Λατ.Αμερική και τις δυτικές χώρες.
Η ελληνίδα αγρότισσα νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη, δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα, ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, σίγουρα πιο κουρασμένη και ταλαιπωρημένη,αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγάλη προσφορά.
1. ΟΡΙΣΜΟΣ
1.1. Σύμφωναλοιπόν με το νόμο 2520/97 ‘Κίνητρα και οικονομικέςενισχύσεις για τους νέουςαγρότες Αγρότισσα θεωρείται η γυναίκα που ασχολείται με:
1 τη γεωργία,
2 κτηνοτροφία,
3 θηραματοπονία,
4 δασοπονία,
5 αλιεία
6 αγροτουρισμό,
7 αγροτοβιοτεχνία,
8 παραδοσιακή βιοτεχνία
9 προστασία του φυσικού χώρου
1.2. και εφόσονδιαθέτει για τις δραστηριότητες της αυτές τουλάχιστον το μισό του διαθέσιμου χρόνου της και τα εισοδήματα που αποκτά από τις εν λόγω δραστηριότητες υπερβαίνουν τα τυχόν εισοδήματα της από άλλες πηγές.
2. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
2.1. Στην εξέλιξη της ιστορίας, αλλά και στα πεδία των κοινωνικών αγώνων οι ωραιότερες μορφές, είναι συχνά και οι πλέον αφανείς.Αυτό ασφαλώς ισχύει και στην περίπτωση της Ελληνίδας αγρότισσας.Ο ρόλος της είναι πολύπλευρος και πολυδύναμος ι.
2.2. Ας δούμε όμως επιγραμματικά, μερικούς από τους πολλαπλούς ρόλους της αγρότισσας
1 Στην αγροτική οικονομία
01. Ως εργάτισσα, δίπλα στον άντρα της ως βοηθητικό μέλος και το βράδυ να ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.Χωρίς το δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων.
2 Στην οικογένεια
01. Ως σύζυγος και μητέρα,νοικοκυρά, κόρη και νοσοκόμα για ανήμπορους και ηλικιωμένους άλλα και μια ζεστή αγκαλιά φιλοξενίας για τους επισκέπτες
3 Στο περιβάλλον
01. Ως « ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ» του περιβάλλοντος. Και μέριμνα για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων
02. Με τους κήπους τους και την παραγωγή αγροτικών προιόντων ,, γίνονται διαχειριστές ολόκληρου του πλανήτη και φρουροί της βιοποικιλότητας.
4 Στην πολιτιστική μας, κληρονομιά
01. Στη διατήρηση και μεταφορά της αξίας της ελληνικής κουζίνας και των πολιτιστικών μας αξιών στις νεότερες γενιές καθώς τελευταία με τα μεταλλαγμένα προϊόντα που κυκλοφορούν και τα φαστ φουντ κινδυνεύει να εκλείψει.
02. Στην χώρα μας λειτουργούν 130 περίπου γυναικείοι συνεταιρισμοί που ασχολούνται με την μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων, κατασκευή οικοτεχνημάτων και τον αγροτουρισμό. Μέσα από αυτά τα συλλογικά όργανα, η γυναίκα αγρότισσα, μπορεί να στηρίζει τις θέσεις της για ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην αγροτική κοινότητα
5 Ο ρόλος της στο σήμερα συνεχίζει και παραμένει ο ίδιος με τη μόνη διαφορά πως από αφανής ήρωας και απλή αγρότισσα πρέπει να γίνει επιχειρηματίας αγρότισσα , είτε μόνη της είτε με το σύντροφο της για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο μεταβαλλόμενο πολιτικό,κοινωνικό, οικονομικό περιβάλλον που ζούμε .
3. Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
3.1. ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
1 Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μία αγροτική οικογένεια. Από μικρή μαζί με τα μέλη της οικογένειας μου πηγαίναμε μία φορά το χρόνο στο χωράφι για την παραδοσιακή συλλογή των καρπών της ελιάς. Επίσης καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου ασχολιόμουν στα περιβόλια της οικογένειας μου για τη συγκομιδή των εσπεριδοειδών. Η καλλιέργεια της τομάτας .Η Καλλιέργεια του κήπου και το τάισμα των πουλερικών ήταν μέρος της καθημερινότητας της μητέρας μ ως αγρότισσας και της δικής μ φυσικά όποτε οι υποχρεώσεις μου στο σχολείο το επιτρέπανε. Καθώς μεγάλωνα οι οικογένεια μ πέρασε στη καλλιέργεια φυτωρίων στην οποία δούλευα από μικρή και συνεχίζω εώς σήμερα.
3.2. ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
1 Κύριο μέλημα μ όμως ήταν να σπουδάσω. Το 1999 αποφοίτησα απο το Πολυκλαδικό Λύκειο ‘Ελους με ειδικότητα στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το 2004 αποφοίτησα απο το Αμερικάνικο Κολλέγιο στην Αθήνα, με πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση στην επιχειρηματικότητα.
3.3. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
1 Μετά την αποφοίτηση μου δούλεψα μερικά χρόνια στην Αθήνα αλλά πάντα το μυαλό μου ήταν στην φύση και την ηρεμία του τόπου μου . Τίποτα δεν μπορούσε να αναπληρώσει την ηρεμία και τη γαλήνη της ενασχόλησης με τη γη καθώς και του διαφορετικού και πιο ποιοτικού τρόπου ζωής που προσφέρει ο τόπος μας η Λακωνία .
3.4. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ
1 Φωτογραφίες από φυτώρια στην παραγωγή
4. ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΠΠΑΓΕΛΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
1 Γινόμαστε οικονομικά και κοινωνικά ανεξάρτητες
2 Καλή κοινωνική ασφάλιση και οι παροχές του ΟΓΑ
01. Επίδομα μητρότητας (κυοφορίας & λοχίας) καθώς & παροχές Περίθαλψης
02. Συμμετοχή στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, Δωρεάν διακοπών
03. Παροχή συντάξεων σε χήρες και ορφανά συνταξιούχων ή ασφαλισμένων του.
04. Παροχές σε πολύτεκνες οικογένειες
3 Η ζωή στο χωριό είναι πιο οικονομική και ποιο ποιοτική
01. Παράγουμε οι ίδιοι τις βασικές μας τροφές όπως φρούτα , λαχανικά , αρτοπαρασκευάσματα, εκτροφή ζώων που τα καθιστά ποιοτικά χωρίς φάρμακα και ασθένειες.
4 Μείωση του στρες και άλλων ψυχολογικών πιέσεων
01. Η ενασχόληση με τη φύση
5 Κοινωνικοποίηση
01. Σε συλλόγους
02. Σε ενώσεις
6 Είμαστε κοντά στην οικογένεια μας
01. Αλληλουποστήριξη
02. Τα παιδιά μας θα είναι κοντά στις γιαγιάδες & τους παππούδες βασική προυπόθεση για την ψυχοσωματική του ανάπτυξη.
5. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ
Η Παγκόσμια Ημέρας της Αγρότισσας γιορτάζεται φέτος σε ένα δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, το οποίο ξαναπροσδιορίζει την σχέση της Ελληνίδας αγρότισσας στην αγροτική ανάπτυξη καθώς οι παλιές ισορροπίες έχουν χαθεί και η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να βρει νέες για να στηρίξει την πορεία της και την ανάπτυξή της.
5.1. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνεςη αγρότισσα σήμερα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα όπως :
1 Παρά το γεγονός ότι δουλεύει περισσότερες ώρες και σκληρότερα από την πλειονότητα των ανδρών αυτή η προσφορά παραμένει άγνωστη και η γυναίκα αγρότισσα αόρατη ακριβώς επειδή θεωρείται αυτονόητη. Η εργασία της Ελληνίδας αγρότισσας δεν έχει αποτιμηθεί ούτε έχει αναγνωρισθεί στο βαθμό που θα της άξιζε, ίσως επειδή κινείται μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο και η εργασία αυτή θεωρείται συμπληρωματική και δευτερεύουσα.
2 Θέματα υγείας και μη κατάλληλες συνθήκες εργασίας
01. Φυτοφάρμακα
3 Περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση πάνω στην
01. αγροτική παραγωγή, εμπορία & πιστοποίηση των αγροτικών εμπορευμάτων.
02. Καθώς επίσης και πληροφορίες σχετικά με τις καινούργιες τεχνολογίες μηχανημάτων και εργαλείων
03. Ελλειπής πρόσβαση, και έλεγχο σε οικονομικούς και φυσικούς πόρους
1. πχ παροχή Γής ,γεωτρήσεις
4 Αβεβαιότητα οικονομικού αποτελέσματος
01. Κλιματικές αλλαγές
02. Ελλειπής στήριξη από την πολιτεία
03. η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για μικρές αγροτικές παραγωγές ενίσχυση μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.
5 Χαμηλό εισόδημα
01. Η παγκοσμιοποίηση , η αύξηση του ανταγωνισμού των αγροτικώναγορών έχει αυξήσει τη ζήτηση για φτηνά μεροκάματα και οι συγκρούσεις για την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους έχουν συμβάλλει στην αυξανόμενη πίεση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και χρειάζονται δυναμικές μεταβολές, με βάση τα νέα δεδομένα, ώστε να ανταποκριθούν οι αγρότισσες στις νέες απαιτήσεις.
6 Σύνταξη
01. Υψηλό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
02. Δεν λαμβάνεται υπόψιν ούτε εάν είναι παντρεμένη ή ανύπαντρη ούτε πόσα παιδιά έχει.
03. Σύμφωνα με στατιστικές αναλύσεις φαίνεται ότι το όριο συνταξιοδότης των γυναικών είναι μικρότερο των 65, ενώ αυτό είναι αναληθές.
6. ΛΥΣΕΙΣ
6.1. ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ για να θελήσει να μείνει η νέα γυναίκα στην ύπαιθρο, χρειάζεται κίνητρα και ποιότητα ζωής, και προνομιακές δομές, ώστε να βελτιωθεί ο ρόλος της αγρότισσας στην Αγροτική Οικογένεια, στο Γεωργικό Επάγγελμα, στην Πολυδραστηριότητα και στην Αγροτική Ανάπτυξη γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα χρειάζεται:
1 Καταξίωση αγροτικού επαγγέλματος για την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τους άντρες τους, τα παιδιά τους κάθως και τον κοινωνικό περίγυρο.
2 Εκπαίδευση μέσα από διαρκείς και σταθερές διαδικασίες για:
01. Την Διατροφή
1. Κανόνες υγιεινής διατροφής
02. Την Υγεία – Προστασία του περιβάλλοντος
1. Περιορισμό της ρύπανσης και των φυτοφαρμάκων
2. Προστασία από φυτοφάρμακα
03. Την οικοτεχνία & χειροτεχνία
1. Υφαντική, Κέντημα και άλλες παραδοσιακές χειροτεχνίες
04. Τον Αγροτουρισμό
1. Αγροτικά Καταλύματα
2. Διακόσμηση
05. Τις Γεωργικές & κτηνοτροφικές και λοιπές γεωργικές εργασίες
3 Κρατική Μέριμνα για τις αγρότισσες μητέρες& την προστασία για το παιδί με τη δημιουργία
01. Βρεφονηπιακών σταθμών
02. Ολοήμερων δημοτικών σχολείων και γυμνάσιων
4 Δημιουργία υποδομών κοινωνικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο
01. Για τους ηλικιωμένους και των ατόμων με ειδικές ανάγκες
5 Στήριξη της γυναικείας επιχειρηματίκοτητας στον αγροτικό τομέα καθώς και των γυναικείων συνεταιρισμών
01. Να δοθούν σχετικά κίνητρα επιχορηγήσεων για την πραγματοποιηση επενδύσεων
02. Χρηματοδοτική ενίσχυση των γυναικών με ευνοικούς όρους.
6 Ίσες ευκαιρίες για τη συμμετοχή της στα κοινά& στα κέντρα λήψης αποφάσεων για να μπορεί να συμβάλλει και η ίδια στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Όχι απλά την συμπλήρωση των ονομάτων των γυναικών στις ενώσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η γυναίκα αγρότισσα πρέπει να έχει ενεργή συμμετοχή .
01. Σε Ενώσεις
02. Σε Αγροτικούς Συλλόγους / Συνεταιρισμούς
03. Στην τοπική Αυτοδιοίκηση
.
6.2. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ
1 Εν κατακλείδι, οι θέσεις των μελών της Ένωσης Νέων Αγροτών αφορούν
01. Αγροτικά Σχολεία
02. Λειτουργία υποστηρικτών δομών (έρευνα , θερμοκοιτίδες , πειραματικά αγροκτήματα, μεταφορά τεχνογνωσίας, ανταλλαγή εμπειριών, αγροτικά επιμελητήρια,αγροτικές αγορές, δημοπρατήρια την προαγωγήτης αγροτικήςπολιτικήςστην Ελλάδα.
03. Μεταφοράτεχνογνωσίας .
04. Προώθηση της επιχειρηματικότητες στις αγροτικέςπεριοχές,
05. Προώθηση των αγροτικών προϊόντων,
06. Αντιμετώπιση διαρθρωτικώνπροβλημάτωντου πρωτογενή τομέα
07. Η τοπική ανάπτυξη και η Αυτάρκεια των τοπικών κοινωνιών
2 Βασική προϋπόθεσηγιατηνυλοποίησητου παραπάνωοράματος, αποτελεί ηαυτοδέσμευσηόλωντωνμελώνγιατηδημιουργίαενόςδικτύουτοοποίοθααποτελέσειέναμηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριώνκαιόχιέναμέσο προώθησηςειδικών (τοπικών, κλαδικών) συμφερόντων.
3 Ακόμη, στόχος της Ένωσης Νέων Αγροτών είναι να προωθεί την ανάληψη πρωτοβουλιών από τα μέλη αυτού και να αποσκοπεί στη μετάβαση από την παραδοσιακή προσέγγιση της αγροτικής ανάπτυξης σε μια προσέγγιση την οποία θα χαρακτηρίζουν καινοτόμες δράσεις
4 Να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας για την υλοποίηση εκδηλώσεων και την προβολή των προϊόντων και του έργου τους. Στο οποίο οι γυναίκες θα έχουν ενεργή δράση θα στηρίζεται σε πραγματική βάση και όχι σε επίπεδο απορρόφησης χρηματοδοτήσεων και μονο. Ανάληψη πρωτοβουλιών από εμάς τις ίδιες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας .
01. Με πρωτοβουλία της ΠΕΝΑ ( Πανελλήνιας ΈνωσηςΝέων Αγροτών ) δημιουργούμε στην ένωση νέων αγροτών μητρώο αγροτισσών υπό την Εποπτεία και διαχείριση της Δρόσου- Παγίδα Γεωργίας Πρόεδρο της ένωσηςνέωναγροτώνΑργολίδας .
5 Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ
01. Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας σε μια συγκυρία όπου στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα και στις χώρες μέλη της ΕΕ, δεν είναι όλα ρόδινα με την βαθμιαία συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Γι’αυτό ο ρόλος της αγρότισσας του σήμερα αλλάζει.Μας δίνονται δύο επιλογές ή της απόσυρσης από το αγροτικό επάγγελμα ή της απόκτησης μιας πιο επαγγελματικής συμπεριφοράς και δράσης είτε μόνη είτε ως συνοδοιπόρος με το σύζυγό της
02. Η αγρότισσα καλείται να γίνει επιχειρηματίας. Χρειάζεται να μάθει να διαχειρίζεται το φόβο της , να υπερβαίνει τις αναστολές της αποτυχίας, να αποδέχεται την αβεβαιότητα και να μετουσιώνει όλα τα παραπάνω σε δράση. Επίσης πρέπει να έχει την τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτκό και οικονομικό γίγνεσθαι. Ο τρόπος για να το επιτύχει είναι μέσω :
1. Εξειδικευμένηεπαγγελματικήεκπαίδευσηγιατηγεωργίακαιτηναπόκτησηπτυχιόυ
2. Των Καινοτόμων ιδέων
3. Του Επενδυτικού κεφαλαίου
4. Την χρήση τεχνολογιών για την παραγωγή και προώθηση των προϊόντων τους
5. Την παράγωγη ποιοτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές
6. Των ικανοτήτων διοίκησης και διαχείρισης της αγροτικής εκμετάλλευσης
7. Της διασύνδεση σε οργανώσεις για την αποκτήση πληροφοριών
7. ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
7.1. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
1 ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
01. Αχλάδια,Μήλα, Ροδάκινα
2 ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
01. Πατάτα, Μελιτζάνα, Ντομάτες
3 ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ
01. Τριανταφυλλιά ,Γαρύφαλλα,Χρυσάνθεμα
4 ΒΟΤΑΝΑ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
01. Λεβάντα, Ρίγανη,Μέντα,Δεντρολίβανο
5 ΑΛΙΕΙΑ
Ψάρια
6 ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
01. Μελίσσια
7 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
01. Αιγοπροβατοτροφία,Βοοτροφία, Χοιροτροφία
7.2. ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
1 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
01. Οι αγρότισσες μέσω των συνεταιρισμών μπορούν να φτιάχνουν παραδοσιακά τοπικά παρασκευάσματα αξιοποιώντας προϊόντα ντόπιας παραγωγής, όπως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ζυμαρικά, ελιές μυζήθρα
1. Κλάδο των τροφίμων, υφαντά
7.3. ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
01. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
8. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
8.1. Το νόημα αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας είναι να μας δώσει τη δύναμη να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας ειδικότερα το δικαίωμα στην ανάπτυξη, την υγεία , την ευμάρεια, την διατροφή την ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδας.
1 Την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των γυναικών θα την φέρει η πολιτεία.
2 Την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των γυναικών θα την φέρουν η κοινωνία και οι άνθρωποι που την απαρτίζουν.
01. Θα την φέρουν οι σύζυγοι που δεν θεωρούν τη μοναδική τους εργασία την πρωινή και ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι ευθύνη της γυναίκας τους .άντρες να σέβονται την αγρότισσα και το επάγγελμα της .
02. Θα την φέρει ο κάθε υιός όταν βοηθάει και λέει και ένα ευχαριστώ στη μητέρα του .
3 Θα την φέρει ο κάθε πατέρας όταν σέβεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες της κόρης του
4 Την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των γυναικών θα την φέρουμε οι ίδιες οι γυναίκες.
01. Θα την φέρω εγώ, όταν σέβομαι την συνάδελφο μου, στην εργασία και της αναγνωρίζω τους κόπους και τις επιτυχίες της .
02. Θα την φέρουν οι ίδιες οι γυναίκες όταν θα παλέψουν για τα δικαιώματα τους μέσω των συλλογικών δράσεων ,την συμμετοχή τους στα κοινά, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον πολιτισμό
8.2. Η γιορτή αυτή πρέπει να μας δώσει τη δύναμη να αναλάβουμε ενεργό δράση και απο εργάτισσες να γίνουμε επιχειρηματίες αγρότισσες. Διεκδικώντας το σεβασμό και εκτίμηση.
9. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
9.1. Το Δικαίωμα της Αγρότισσας στη συμμετοχή
9.2. Το πραγματικό Όνειρο στη φύση
ΟΛΓΑ ΚΟΥΡΛΑ
Νέα Αγρότισσα Φυτωριούχος
Μέλος της ‘Ενωσης Νέων Αγροτών
Κινητό : 6944351460, 6936548640
Φαξ : 2735023231
Email: olgakourla@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου