Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ισόβια σε Αμερικανό λοχία που σκότωνε Αφγανούς «για ψυχαγωγία»

Σε ισόβια καταδικάστηκε ο επικεφαλής ομάδας Αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου στο Αφγανιστάν, καθώς σκότωναν αμάχους «για ψυχαγωγία» και κρατούσαν δόντια και δάχτυλα για τρόπαια.
Υστερα από μακρά διαβούλευση, το στρατοδικείο της πολιτείας της Ουάσιγκτον έκρινε ένοχο τον 26χρονο λοχία Κάλβιν Γκιμπς και για τις 15 κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Ο Γκιμπς θα έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους, αφού εκτίσει 10 χρόνια από την ποινή του.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γκιμπς ήταν επικεφαλής ομάδας πέντε στρατιωτών, με την ονομασία «Φονική Ομάδα». Οπως αποκαλύφθηκε, στις αρχές του 2010 εκτέλεσαν Αφγανούς αμάχους στην Κανταχάρ «για να διασκεδάσουν» και στη συνέχεια τοποθέτησαν όπλα στα χέρια των νεκρών, ώστε να επικαλεστούν νόμιμη άμυνα. Ο Γκιμπς και οι στρατιώτες του έκοβαν δάχτυλα των θυμάτων, τους αφαιρούσαν τα δόντια ως πολεμικά τρόπαια και φωτογραφήθηκαν με τα πτώματα.
Από τους πέντε στρατιώτες που εμπλέκονται στην υπόθεση, τρεις έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι και καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 24 χρόνια, ενώ η δίκη του πέμπτου δεν έχει γίνει ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: