Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

To προφίλ της νέας κυβέρνησης των 39 μελών - Πόσοι από ΝΔ, πόσοι από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ


Από τριάντα εννέα μέλη -37 άνδρες και δύο γυναίκες- απαρτίζεται η νέα κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν 25 βουλευτές της ΝΔ και 14 εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.
   
Ο αριθμός των υπουργείων είναι αυξημένος κατά ένα (από 15 σε 16), καθώς ενοποιήθηκαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών, όπως και το Παιδείας με το Πολιτισμού, επανασυστάθηκαν, όμως, τρία υπουργεία: το Τουρισμού, το Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και το Μακεδονίας - Θράκης.
   
Οι υπουργοί είναι 17, οι αναπληρωτές υπουργοί επτά και 14 υφυπουργοί, ενώ αδιευκρίνιστο είναι το θεσμικό status του κυβερνητικού εκπροσώπου. Από το σύνολο των μελών της νέας κυβέρνησης προηγούμενη κυβερνητική θητεία έχουν 13, ενώ οι υπόλοιποι 26 ορκίζονται για πρώτη φορά.
   
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνθεση της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε πέντε μέλη και ειδικότερα τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργο Βερνίκο.
  
 Από τη ΔΗΜΑΡ υπεδείχθησαν τέσσερα μέλη και συγκεκριμένα οι υπουργοί, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης (που και οι δύο μετείχαν, από άλλες θέσεις, στην απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Π. Πικραμμένο), καθώς οι υφυπουργοί Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου (τον οποίον απεδέχθη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: