Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Βασίλης Ράπανος: Ο νέος υπουργός Οικονομικών

Τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, πρότειναν οι Αντώνης Σαμαράς και Φώτης Κουβέλης, για το αξίωμα του Υπουργού Οικονομικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε αντιρρήσεις ως προς την επιλογή.

Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος συμμετέχει στην εξαμελή επιτροπή που καταρτίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους πως έχει επέλθει συμφωνία και των τριών πλευρών ως προς το πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών, χωρίς, ωστόσο, να το αναφέρει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βουλή, αλλά και από τα επιτελεία των τριών κομμάτων, ο κ. Ράπανος ανέμενε τις τελικές επιλογές των τριών αρχηγών, καθώς και το περιεχόμενο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών πλευρών, προκειμένου να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του. Αναμένει επίσης την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση του ευρύτερου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ώστε να διαθέτει το πλήρες πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα ονόματα που αναμένεται να πλαισιώσουν το ευρύτερο οικονομικό επιτελείο είναι και αυτό του Γιάννη Σουρνάρα, επίσης στενού συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, αλλά με ιδιαίτερη πείρα στη διαχείριση «ειδικών αποστολών», αφού συμμετείχε ενεργά στην ολοκλήρωση της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και το ευρώ.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία επί του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη μετέχουν οι Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελλούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

«Αγκάθι» στις συνομιλίες αποτελεί το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά της μετενέργειας και τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας.

Μετά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση, παραμένουν, επίσης, οι διαφορές για το μεταναστευτικό.

«Πράσινο φως» από Φ. Κουβέλη

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι θέλει να πιστεύει πως «ως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία».

Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν «εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου και την άρση των μέτρων που έχουν κυριολεκτικά ματώσει την ελληνική κοινωνία».

Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί, τόνισε ο κ. Κουβέλης. «Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να εκπροσωπείται, για εμάς το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το ζητούμενο και η μεγάλη μας διεκδίκηση», πρόσθεσε.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: