Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΠαπαΚωσταντίνου.......Παπα!



Ένταλμα σύλληψης στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη υπό την ιδιότητά του ως εκδότη του περιοδικού Hot Doc εξέδωσε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από το περιοδικό λίστας ονομάτων που φέρονται να είναι όσα συμπεριλαμβάνονται στην «Λίστα Λαγκάρντ» .

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, «κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διενεργούνται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC, όπου δημοσιεύονται ονόματα της "Λίστας Λαγκάρντ".

Η Εισαγγελία κινήθηκε αυτεπαγγέλτως και σχημάτισε δικογραφία εις βάρος του για παραβίαση προσωπικών δεδομένων αλλά και για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Στη λίστα που φιλοξενεί το περιοδικό περιλαμβάνονται 2.059 ονόματα επιχειρηματιών, εκδοτών, εφοπλιστών, δημοσιογράφων αλλά και επιστημόνων, ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρήσεων και νοικοκυρών χωρίς νʼ αναγράφεται το ποσό που διατηρούσαν ως κατάθεση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην ελβετική τράπεζα HSBC, από την οποία προέρχονται και τα στοιχεία της λίστας.

Το ίδιο το περιοδικό αναφέρει ότι η λίστα τέθηκε υπʼ όψιν του από άγνωστο αποστολέα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εγγυηθεί για την αυθεντικότητά της και για το κατά  πόσον έχει ή δεν έχει αλλάξει κάτι στο περιεχόμενό της σε σύγκριση με το αρχικό αρχείο που παραδόθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές αρχές, ούτε για το κατά πόσο όντως τα ονόματα που περιέχονται σε αυτήν έχουν φοροδιαφύγει ή απλώς έχουν νομίμως καταθέσεις στο εξωτερικό.

«Πολιτική» χαρακτήρισε την αυτεπάγγελτη δίωξη σε βάρος του κ. Βαξεβάνη ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι «η δικαιοσύνη έσπευσε να κινηθεί εναντίον αυτού που αποκαλύπτει, ενώ επιδεικνύει νωθρότητα απέναντι σε αυτούς που συγκαλύπτουν, που έχασαν, ξέχασαν, δεν είδαν, δεν άκουσαν.

"Η δίωξη είναι πολιτική και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο του ελληνικού λαού ο οποίος καλείται αυτές τις μέρες να υποστεί τις συνέπειες της πιο σκληρής και ταξικής πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση, αλλά και τις συνέπειες της διαχρονικής και συστηματικής φοροδιαφυγής των εχόντων και κατεχόντων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ρότερνταμ, Billy, στήθη, Δημήτρης


AgroNea    Δημήτρης Μιχαηλίδης

Ο κ Γιαν Χογκστράτερ, Αρχηγός Αστυνομίας Ρόττερνταμ, συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος και η ποινή που του επιβλήθηκε είναι 950 € πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 3 μήνες. Επιπλέον, ο Δήμαρχος Ρότερνταμ ανακοίνωσε "αν ο κ. Χογκστράτερ υποπέσει σε τροχαία παράβαση μέσα σε 2 χρόνια, τότε θα απολυθεί".
Ο συλληφθείς ανώτατος αστυνομικός (σε σύγκριση με τον κ Κ. Κουλούρη):
1. Δεν κατάγγειλε στην TV την οφθαλμοφανή "ποινικοποίηση της αστυνομικής ζωής"
2. Δεν κατήγγειλε στον Ολλανδικό λαό την "σκευωρία που υπαγορεύεται από σκοτεινούς κύκλους, που σύντομα θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν"
3. Δεν είπε στους υφισταμένους του που τον συνέλαβαν "Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;"
4. Δεν κατηγόρησε τους αστυνομικούς συναδέλφους του για "επιλεκτική ευαισθησία"
5. Δεν είπε ότι "εξ αιτίας της ακατανόητης σπουδής των αστυνομικών να τον συλλάβουν, η κόρη/μαμά/σύζυγος του είναι συγκλονισμένη και κλαίει όλη τη μέρα"
6. Δεν κατήγγειλε την Πολιτεία για "προσπάθεια εξεύρεσης εξιλαστήριων θυμάτων"
7. Δεν δήλωσε οργισμένος: "Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμαυρώνει την δημοκρατική μου πορεία στο Σώμα και τους προοδευτικούς αγώνες μου για κοινωνική ευημερία"
8. Δεν απευθύνθηκε στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης της Ολλανδίας λέγοντας: "Αχάριστε Λάκη, ξέχασες ότι εγώ σε γνώρισα στην Βεατρίκη;"
9. Τέλος, πήγε, πλήρωσε και αποδέχτηκε πλήρως την ποινή.
Και να σκεφθείς ότι Έλληνες πολίτες τον ψήφιζαν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος τον είχε επιλέξει για υπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ για πολλά χρόνια ήταν κορυφαίο κομματικό στέλεχος, κόμματος, που κυβέρνησε πολλά χρόνια, και που σήμερα ελέγχεται για την κατάρρευση σχεδόν όλων των δομών στο Ελληνικό κράτος.

Ο Billy πήγε στο Τέξας και αγόρασε από ένα αγρότη ένα γάϊδαρο, για 100 δολάρια. Ο αγρότης συμφώνησε να τον παραδώσει την άλλη μέρα. Την επομένη ημέρα ο αγρότης του είπε: «Συγγνώμη αλλά έχω άσχημα νέα, ο γάϊδαρος ψόφησε».
Ο Billy είπε «Δεν πειράζει, δώσε τα λεφτά μου πίσω». Ο αγρότης του λέει: «Δεν μπορώ να το κάνω, γιατί ήδη τα έχω ξοδέψει». Ο Billy είπε: «ΟΚ, δώσε μου το νεκρό γάϊδαρο».
Ο αγρότης ρώτησε: «Τι θα τον κάνεις;» και ο Billy είπε: «Θα τον βάλω σε λοταρία». Ο αγρότης του είπε με ειρωνεία: «Αποκλείεται να βγάλεις σε λοταρία το ψόφιο γάϊδαρο» και ο Billy απάντησε: «Απλά δεν θα πω σε κανέναν ότι ο γάϊδαρος είναι ψόφιος».
Ένα μήνα αργότερα ο αγρότης βρέθηκε ξανά με τον Billy και τον ρώτησε « Τι έγινε με τον ψόφιο γάϊδαρο;» ο Billy απάντησε: «Τον έβγαλα σε λοταρία και πούλησα 500 λαχνούς, προς 2 δολάρια τον ένα, και έτσι κέρδισα 898 δολάρια.
O αγρότης ρώτησε, «Καλά κανένας δεν παραπονέθηκε;». Και ο Billy απαντάει..... «Μόνο ο τύπος που τον κέρδισε, και για να μην φωνάζει, του έδωσα πίσω τα δύο δολάρια»! Ο Billy τώρα δουλεύει στην GOLDMAN SACHS.! … (από τον Γιώργο πάλι)

Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής των ανδρών όταν βλέπουν τα στήθη των γυναικών. Tο οφθαμόλουτρο του γυναικείου στήθους είναι μια υγιής πρακτική, που παρατείνει τη ζωή ενός άνδρα κατά πέντε έτη! Δρ Κάρεν Γουέδερεμπι, Φρανκφούρτη, Γερμανία.
«Αν για 10 λεπτά κάποιος εστιάσει την προσοχή του σε ένα πλούσιο γυναικείο στήθος ισοδυναμεί με 30 λεπτά αεροβικής γυμναστικής». Έρευνα πενταετής, σε 500 εθελοντές άντρες σε νοσοκομεία στη Φρανκφούρτης. Οι άνδρες που κοίταζαν στήθη γυναικών παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης! http://endiaferonta.com, 28/7/2012

Χρόνια Πολλά στους Δημήτρηδες & τις Δημητρούλες

Ζούμε την εποχή, που οι λέξεις άρχισαν να αποκτούν το νόημά τους, όπως:
Πάμε κανένα βράδυ σε κανένα κέντρο να φάμε τίποτα.

4/11/12   Ναύπλιο, 18.00, Καλλιεργώντας φαρμακευτικά-αρωματικά
6/11/12   Αθήνα, DIVANI, Militos, 10.00, Γυναίκες-ladyBiz (18.00?)
11/11/12 Λιτόχωρο, 11.00, ΠΕΝΑ, Προγραμματισμός 2013

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Γιώργος Μπήτρος: "Δεν υπάρχει δημόσια διοίκηση που να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα"



Του Τακη Μιχα.
Διστακτικά αλλά σταθερά τα στελέχη του ιδιωτικού τομέα αρχίζουν να χειραφετούνται από τους πολιτικούς και να αναζητούν νέες ιδέες για την έξοδο από την κρίση. Στα πλαίσια αυτά ο ΣΕΟΔ που αποτελείται από τους διευθυντές των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, δημιούργησε ένα “think-tank” οικονομολόγων και άλλων διανοουμένων το οποίο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και ιδέες που αφορούν την σημερινή κατάσταση. Σε αυτή την ομάδα συμμετέχει και ο γνωστός καθηγητής Γεώργιος Μπήτρος  που δέχθηκε να μοιρασθεί με τους επισκέπτες του protagon ορισμένες σκέψεις του.

«Κοιτάξτε» μας λέει απαντώντας σε σχετική ερώτηση «το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα προγράμματα δανειοδότησης της τρόικα είναι ότι είναι κομμένα και ραμμένα για χώρες που έχουν δικό τους νόμισμα –όπως π.χ. οι χώρες της Λατινικής Αμερικής- και όχι για χώρες όπως η Ελλάδα που ανήκουν σε μια νομισματική ένωση. Αυτές οι χώρες έχουν την δυνατότητα να μοιράσουν το κόστος της εφαρμογής του προγράμματος μεταξύ της υποτίμησης του νομίσματος και της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης». Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει αυτή την δυνατότητα με αποτέλεσμα όλο το βάρος να πέφτει στην εσωτερική υποτίμηση– η οποία επιλέχθηκε από τις κυβερνήσεις μας να γίνει κυρίως μέσω της αύξησης των φόρων.»

Όμως σύμφωνα με τον συνομιλητή μας αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το δεύτερο εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι η αδυναμία ή και απροθυμία της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση του προγράμματος προσαρμογής. «Δεν υπάρχει δυστυχώς δημόσια διοίκηση που να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα –όπως π.χ. την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Δεν υπάρχουν μηχανισμοί εφαρμογής και παρακολούθησης της υλοποίησης των συμφωνηθέντων». Αυτό σύμφωνα με τον καθηγητή Μπήτρο οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι η δημόσια διοίκηση έχει αυτονομηθεί από τον έλεγχο της κυβέρνησης γιατί τα συνδικάτα που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν από τα κόμματα εξουσίας στο δημόσιο τομέα αντιλήφθηκαν τη δύναμη τους και την χρησιμοποιούν για να  εξυπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι εκείνα των πολιτών. «Το πιο κλασσικό παράδειγμα είναι η λευκή απεργία που η κυβέρνηση υπαινίσσεται ότι κάνουν τα στελέχη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.»

Για τον κ. Μπήτρο υπάρχει ακόμα καιρός  για μια αλλαγή στους στόχους του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος όμως έχει λιγοστέψει δραματικά από την αναποφασιστικότητα του πολιτικού συστήματος. «Αυτή την στιγμή όλες πλέον οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν  στην περικοπή των δημοσίων δαπανών και στην επανεκκίνηση του ιδιωτικού τομέα μέσα από την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και του ταυτόχρονου περιορισμού της φοροδιαφυγής. Η εφεδρεία μου φαίνεται πλέον ασπιρίνη που δίνεται για την θεραπεία ενός καρκίνου στα τελευταία στάδια. Δυστυχώς τώρα θα πρέπει να υπάρξει  δραστική μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων που φοβούμαι ότι πρέπει να φθάσει μέχρι και το ήμισυ αυτών που υπηρετούν σήμερα. Αλλά ταυτόχρονa θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να κρατηθούν οι υπάλληλοι με υψηλό  επίπεδο  γνώσεων και δεξιοτήτων. O στόχος θα πρέπει να είναι όσο γίνεται συντομότερα η δημόσια διοίκηση σε κεντρικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο να διαθέτει οργάνωση η οποία να μην χρειάζεται περισσότερους από 400.000-450.000 υπαλλήλους υψηλού επιπέδου, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών. Μια τέτοια μείωση θα σήμαινε εξοικονόμηση πάνω από τα 5-6 δις  ευρώ ετησίως  και ταυτόχρονα ριζική μείωση της γραφειοκρατίας που αποτελεί ένα τεράστιο εμπόδιο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων».

Όμως το ερώτημα είναι τι θα έκανε κανείς με τους περίπου 200-300 χιλιάδες υπαλλήλους που θα απολυθούν; «Μια αντιμετώπιση θα ήταν να χρησιμοποιηθούν χρήματα απ’ αυτά που μας δανείζουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά αυτοί που θα χάσουν τις θέσεις τους μέχρι να τους απορροφήσει ο ιδιωτικός τομέας. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε να μην δημιουργηθεί ανεξέλεγκτο κοινωνικό πρόβλημα.» Και σε πόσο χρόνο θα συνέβαινε αυτό; «Αν το μέτρο αυτό συνδυάζονταν  με τις άλλες διαρθρωτικές ρυθμίσεις-ευρέως φάσματος ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων, επανεκκίνηση των κλάδων που στήριξαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο παρελθόν, κλπ.-μάξιμουμ δυο-τρία έτη».

Όμως ο συνομιλητής μας είναι αρκετά ρεαλιστής όσον αφορά τις πιθανότητες υλοποίησης αυτών των σχεδίων. «Αυτή την  στιγμή θα έλεγα ότι υπάρχει μια πιθανότητα μικρότερη από 20% να επιτύχουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο και επί πλέον δεν πιστεύω ότι τα σημερινά πολιτικά κόμματα έχουν την βούληση η την ικανότητα να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα».

Και αν δεν υλοποιηθεί αυτή η προοπτική τότε ποιό είναι το Σχέδιο B: «Στάση πληρωμών, επιστροφή στην δραχμή, υποτίμηση σημαντικά μεγαλύτερη απ’ αυτήν που έκανε ο Μαρκεζίνης το 1953, συναλλαγματικοί περιορισμοί, πιθανώς πρόσκαιρη επιβολή ποσοστώσεων σε ορισμένα καταναλωτικά είδη, κλπ.-όλα αυτά φυσικά σε πλήρη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να μην μπει σε κίνδυνο η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστο με την ίδια πλέον σχέση που έχουν και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό, ενώ προς το παρών συνεχίζουμε τις προσπάθειες να βρούμε τη λύση εντός της ευρωζώνης, η συμβουλή μου είναι ότι πρέπει οι κυβερνώντες να ετοιμάσουν ένα Σχέδιο Β για την περίπτωση που χρειαστεί, και μάλιστα χωρίς να το κρύβουν από τους πολίτες» .

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Επιτέλους, μειώστε το κράτος τώρα


Των Γιωργου Μπητρου* και Τασου Aρβαντινη**

Τα νέα μέτρα, στα οποία συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προβλέπουν εξοικονόμηση μέχρι το 2016 περίπου 14 δισ. ευρώ. Οπως και τα προηγούμενα, τα νέα μέτρα, εκτός του ότι είναι απολύτως οριζόντια, και επομένως άδικα, θα αποδειχθούν εξίσου αναποτελεσματικά για τουλάχιστον δύο λόγους. Πρώτον, γιατί θα παρατείνουν τη βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται η οικονομία μας, και, δεύτερον, γιατί δεν διορθώνουν τη θεμελιώδη διαρθρωτική της στρέβλωση, η οποία δεν είναι άλλη από τον μεγάλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό. Αυτές οι διαπιστώσεις εγκυμονούν ύψιστους εθνικούς κινδύνους και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με την εναλλακτική πολιτική που προτείνουμε πιο κάτω.
Εκτιμούμε ότι με την εφαρμοζόμενη πολιτική δεν θα αποφευχθεί η δραστική μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα. Αντί να περιμένουμε να συμβεί σε 1-2 χρόνια, καθυστέρηση που θα προκαλέσει ανήκεστη βλάβη στην πραγματική οικονομία, προτείνουμε να αντιμετωπιστεί τώρα. Εστω, λ.χ., ότι καταργούνται 200.000 θέσεις εργασίας, κατά προτεραιότητα των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ, δηλαδή παράνομα, την τελευταία δεκαετία και όσοι απασχολούνται σε φορείς του Δημοσίου που θα κλείσουν. Ακόμη, έστω ότι σ’ αυτούς καταβάλλεται αποζημίωση έξι μηνών. Η άμεση εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ. (Συμπεριλαμβανομένης της ασφαλιστικής δαπάνης εκτιμούμε ότι το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος μετά τις μειώσεις είναι 30.000 ευρώ. Αυτό επί 200.000 μάς δίνει 6 δισ. ευρώ από τα οποία αφαιρούμε τα 3 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις). Μέχρι το τέλος του 2016 η εξοικονόμηση θα είναι 21 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να καταργηθούν άλλες 200.000 οργανικές θέσεις (συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιοδοτήσεων). Με τους ίδιους όπως παραπάνω υπολογισμούς, η εξοικονόμηση μέχρι το τέλος του 2016 θα ανέλθει τουλάχιστον σε 12 δισ. ευρώ. Ετσι, από την προσαρμογή των θέσεων απασχόλησης στο Δημόσιο μέχρι το 2016 θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 33 δισ. ευρώ.
Στο εν λόγω ποσό μπορούν ακόμη να προστεθούν μέχρι το 2016 ενδεικτικά οι ακόλουθες οικονομίες:
1. Από την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
2. Από την κατάργηση της σκανδαλώδους επιδότησης στον ΟΑΠ ΔΕΗ, 2,4 δισ. ευρώ.
3. Από το κλείσιμο 300 περίπου περιττών φορέων του Δημοσίου, 1,5 δισ. ευρώ.
4. Από την περικοπή των συντάξεων που δεν αντιστοιχούν σε εισφορές οι οποίες πληρώθηκαν στον εργάσιμο βίο των συνταξιούχων στις ευγενείς ΔΕΚΟ, 3 δισ. ευρώ - με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς.
Από τις παραπάνω εκτιμήσεις προκύπτει ότι -πολύ πρόχειρα και χωρίς να σκεφτούμε περικοπές σπατάλης που προέρχονται από κραυγαλέες περιπτώσεις απάτης κατά του Δημοσίου, έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής κ.ά.- η εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών σε μόνιμη βάση αγγίζει τα 41,5 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερη απ’ αυτήν που επιχειρείται με τα νέα άδικα και εξισωτικά μέτρα.
Σε αντίθεση με τη μονόπλευρη πολιτική λιτότητας, η οποία εφαρμόζεται επί τρία έτη χωρίς αποτέλεσμα και με καταστροφικές συνέπειες, με την πολιτική που προτείνουμε θα βγούμε σίγουρα από το αδιέξοδο γιατί:
1. Η συρρίκνωση του Δημοσίου θα λειτουργήσει ευεργετικά στον ιδιωτικό τομέα, αφού ένα μέρος της ανωτέρω σημαντικότατης εξοικονόμησης πόρων θα πάει για την απομείωση του δημόσιου χρέους, ένα άλλο μέρος θα επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα (με εξόφληση όλων των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του), και ακόμη ένα άλλο μέρος θα καλύψει τη δραστική μείωση των φόρων.
2. Η ανάπτυξη που θα προέλθει από τη μεταφορά πόρων από το κράτος στην ιδιωτική οικονομία σε συνδυασμό με όσα διαρθρωτικά μέτρα έχει συμφωνήσει το ελληνικό κράτος με τους δανειστές του να λάβει (μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων στο επιχειρείν, άρση των ανελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων κ.ο.κ.) θα κινητοποιήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα, θα ενθαρρύνει τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις και θα αλλάξει τις οικονομικές προοπτικές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα η οικονομία να επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη.
Το τίμημα των μη απολύσεων στον δημόσιο τομέα, που αποτελεί συνειδητή επιλογή του πολιτικού συστήματος, την οποία δυστυχώς ανέχεται και η τρόικα, είναι πολύ βαρύ για την κοινωνία. Επαναλαμβάνουμε ότι:
1. Προκαλεί μεγάλη και άδικη φορολογία στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, φορολογία η οποία απλώς «κουκουλώνει» πρόσκαιρα τα ελλείμματα που δημιουργούν οι εκατοντάδες χιλιάδες υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι.
2. Οδηγεί στην ανεργία διπλάσιους ή και τριπλάσιους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος γονατίζει από τους φόρους και αναγκάζεται να περιορίζει τις θέσεις εργασίας ή τους μισθούς των εργαζομένων του.
3. Παρατείνεται η ύφεση στην οικονομία, γιατί ο δημόσιος τομέας διαχειρίζεται αναποτελεσματικά και σπάταλα τα χρήματα των φορολογουμένων.
Εξαιτίας τους, μέχρι το τέλος του 2013, εκτιμούμε ότι θα προστεθούν στους ανέργους άλλες 350.000 εργαζόμενοι, ενώ κατά το ίδιο διάστημα θα κλείσουν άλλες 30.000 με 40.000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Συμπερασματικά, υπάρχει πολύ στενόχωρη μεν αλλά ελπιδοφόρα εναλλακτική πολιτική, ώστε ενόσω το πολιτικό σύστημα αναβάλλει την εφαρμογή της, φέρει ακέραιη την ευθύνη για όλα τα δεινά που κυοφορούνται.
* Ο κ. Γεώργιος Μπήτρος είναι ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
** Ο κ. Τάσος Αβραντίνης είναι δικηγόρος, πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Δράσης

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ενιαία Φωνή στον αγροτικό συνδικαλισμό





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10-10-2012
Ενιαία Φωνή στον αγροτικό συνδικαλισμό

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ χαιρετίζει με ελπίδα την πρωτοβουλία για την ενότητα και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε επιτέλους να υπάρξει μια ενιαία φωνή στον αγροτικό συνδικαλισμό.
Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει, με αμοιβαιότητα σεβασμού της αυτονομίας των συλλογικών εκφράσεων, που οργανώνονται αυτόνομα από την βάση και στην συνέχεια καταλήγουν σε ενιαία διοικητική κορυφή, έχοντας λάβει όλα εκείνα τα εχέγκυα, ώστε να έχει μία ισχυρή διαπραγματευτική και κοινωνική θέση απέναντι στην πολιτεία και στην εκάστοτε περιστασιακή εξουσία.
Οι Νέοι Αγρότες αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και επιπλέον τα ζωτικά-υπαρξιακά κατά την επαγγελματική εκκίνηση:
1.      Την επιλογή του αντικειμένου του αγροτικού επαγγέλματος (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοκομία και τα συμπληρωματικά προς αυτά)
2.      Την κοινωνικοποίηση των νέων επαγγελματιών (μετάβαση από την μαθητεία στο επάγγελμα), και μάλιστα σε έναν επαγγελματικό χώρο που έχει ισχυρή διασύνδεση με την αγροτική κοινωνία και την κοινωνική οικονομία.
3.      Την δημιουργία μιας νέας οικογένειας (διαμόρφωση κατοικίας, επιλογή συζύγου, τεκνοποίηση, μεγάλωμα παιδιών, μόρφωση παιδιών κλπ) και
4.      Την σταθεροποίηση της αγροτικής εκμετάλλευσης (επενδύσεις, κατάλληλο μέγεθος, δικτύωση, εξειδίκευση κλπ).
Σε όλα τα κράτη-μέλη λειτουργούν Ενώσεις Νέων Αγροτών, με διακριτή σχέση με τις άλλες αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και με ειδικές πρόνοιες, οι οποίες από ότι διαφαίνεται στα προσχέδια για την Κοινή Γεωργική Πολιτική, αυξάνονται πάρα πολύ, σε μια προσπάθεια να δοθεί «αέρας» για να προσελκυσθούν και να αναπνέουν οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες. Θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση-σύνθλιψη η πιθανή υποτίμηση της ζωτικής-υπαρξιακής συλλογικής έκφρασης των Νέων Αγροτών σε επίπεδο μη αυτοδύναμης επιτροπής σε κάποια δομή. Η πρόβλεψη του νόμου 3147/2003 αφήνει ελεύθερους όλους όσους θέλουν και μπορούν να συμμετέχουν όπου θέλουν, ταυτόχρονα. Θα ήταν λανθασμένη πρωτοβουλία η εκ προοιμίου σύσταση επιτροπής για την υπαγόρευση ένταξης των Νέων Αγροτών.
Το δικαίωμα στο όνειρο επιτρέπει στους Νέους Αγρότες να μην θεωρούν, εξ ορισμού, υποχρεωτική την ένταξη σε μια πρωτοβουλία που ισοπεδώνει και αποδίδει «λευκούς» στην κοινωνία αξιόμαχους αγρότες, μαζί με διορισμένους τακτικιστές και αυτόκλητους μη εκλεγμένους από πανελλήνιες δομές, ενώ οι μέχρι χθες προβάλλοντες διάφορα «βέτο» (με κομματικές πλάτες και επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις) αναδεικνύονται σε συμπράττοντες σε ένα νέο «λευκό» αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Τελικά αξίζει να προβληματισθούν κάποτε, όσοι Νέοι Αγρότες θα ήθελαν να συμμετέχουν, αν η Ενιαία Φωνή στον αγροτικό συνδικαλισμό θα εστιάζεται στους αγρότες ή θα μετέχουν «αγρότες 51%» ή «αγρότες 35%» ή απλά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων ή συνταξιούχοι ή/& οι πιθανοί πολυαπασχολούμενοι και στον αγροτικό τομέα, και βέβαια αν τα χρήματα θα προέλθουν από υγιείς πόρους.
Οι σημερινοί Νέοι Αγρότες (ηλικιακά μόνο) είναι το 6% όσων δηλώνουν αγροτικό εισόδημα (1.200.00), το 8% περίπου των «αγροτών» που εισπράττουν αγροτικές επιδοτήσεις (850.000), το 15% περίπου των «αγροτών 35%» (500.00), το 30% των «αγροτών 51%» (300.000 αγρότες), αλλά είναι το 100% του μέλλοντος του αγροτικού κόσμου. Το 2011 οι επαγγελματίες αγρότες δηλώνονταν ότι είναι 401.200 και το 2021 θα είναι 297.798.
Κάθε συνετή κοινωνία θα ενίσχυε, ακόμα και υπέρμετρα πολύ, τις δομές για τους Νέους επαγγελματίες Αγρότες, διότι αποτελούν ζωτική και υπαρξιακή ανάγκη της ανανέωσης της αγροτικής κοινωνίας και δεν θα τις υποβίβαζε σε επίπεδο επιτροπής.
Ο συνδικαλισμός είναι αυθύπαρκτη έννοια και είναι πάντα εθελοντικός και ελεύθερος, εξυπηρετώντας τις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου για συλλογική-κοινωνική δράση, χωρίς παρεμβάσεις και εξαναγκασμούς. Διοικητικά μοντέλα, όπως ο νόμος 4015/2011 (όπως είναι ακόμα) είναι αντίθετα στην βασική ανθρώπινη-κοινωνική ανάγκη, και πρέπει να καταργηθούν, διότι, μεταξύ άλλων, αποτελούν ευθεία παρέμβαση ολοκληρωτικών μεθόδων και προσβάλουν τον δημοκρατικό μας πολιτισμό.
Οι Νέοι μας πρέπει να βρίσκουν διέξοδο και να είναι υπαρξιακά αυτοδύναμοι, με τις κατά τόπους δομές τους, όπως συμβαίνει σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς χώρους της  κοινωνίας μας, και να συγκλίνουν για την διαμόρφωση Ενιαίας Φωνής στα αγροτικά, σε ένα κεντρικό Συμβούλιο-Γραμματεία. Μια πιθανή λύση θα ήταν ίσως η ισχυρή ποσόστωση στα όργανα διαμόρφωσης της Ενιαίας Φωνής στον αγροτικό συνδικαλισμό ή ακόμα και η αυτόνομη ιδιαίτερα ενισχυμένη και υποστηριζόμενη δομή για Νέους Αγρότες.
Θεωρώντας ως υγιή βάση κάθε προσπάθειας την επαρκή συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, με την ενεργοποίηση των αγροτών από την βάση και δεδομένου ότι προϋπόθεση για την ενεργό συμμετοχή είναι η επαρκής πληροφόρηση, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ κατέγραψε το 2011 182 δημόσιες προδημοσιευμένες εκδηλώσεις με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους σε όλη τη Ελλάδα και ήδη μέχρι σήμερα το 2012 πραγματοποίησε περίπου 152 εκδηλώσεις, χωρίς καμιά εξωτερική οικονομική ενίσχυση-παρέμβαση, και με πλήρη αποστασιοποίηση από «άρρωστες» αμφιλεγόμενες αντιδεοντολογικές χρηματοδοτήσεις.
Η ΠΕΝΑ ελπίζει ότι η πρωτοβουλία για την ενότητα και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος θα θελήσει να ενημερώσει επαρκώς όλους τους πιθανούς ενδιαφερόμενους και στους 323 δήμους της Ελλάδας, για να εξασφαλίσει την μη κρατική (οικονομίστικη) ή κομματική υποστήριξη των πραγματικών επαγγελματιών αγροτών. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί χρόνος 2 ετών (ίσως και 5, αν δεν εξυγιανθεί γρήγορα) για την συνδιαμόρφωση κοινού σχήματος όλων των πραγματικών αγροτών για υγιές συνδικαλιστικό κίνημα, χωρίς οικονομικές εμπλοκές, με τα «ως συζητιέται» επιλεκτικά χρήματα των τελευταίων χρηματοδοτήσεων. Αυτός ο χρόνος είναι επαρκής για επούλωση των πληγών, αλλά και αποστασιοποίηση από το κρατικοδίαιτο σχήμα με κομματικές επιρροές που κυριάρχησε. Δεν επιτρέπεται με τα χρήματα που απόκτησαν κάποιοι διορισμένοι, να πατρονάρουν τώρα μια νέα «καθαρή» Ενιαία αγροτική συνδικαλιστική Φωνή.



Δελτίο Τύπου
Σπάρτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Θέμα : «Ανάγκη προστασίας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων από τις συνέπειες της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Μαρόκου»

Η Βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις δυσοίωνες προοπτικές των ελληνικών γεωργικών προϊόντων μετά την ελευθέρωση από 1ης Οκτωβρίου 2012 των συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μαρόκου και ζητά:
-          Να ενημερωθεί σχετικά με τη στάση της χώρας στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαρόκο και Τυνησία για ελευθέρωση των μεταξύ τους συναλλαγών.
-          Να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να προστατευτεί η παραγωγή και διάθεση τόσο του ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς, όσο και των εσπεριδοειδών και οπωροκηπευτικών από την εισαγωγή αδασμολόγητων αντίστοιχων μαροκινών προϊόντων.
-          Να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης νόθευσης του μαροκινού ελαιόλαδου και παραπλάνησης των καταναλωτών.
-          Να καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέα ειδική κατηγορία ελαιόλαδου ανώτερης ποιότητας.
-          Να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από τις συνέπειες της Συμφωνίας αυτής.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό η κ. Πατριανάκου ήδη από τις 7 Μαρτίου 2012, πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ η επίμαχη Συμφωνία, είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Την 1η Οκτωβρίου 2012 τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μαρόκου, με την οποία ελευθερώθηκαν οι συναλλαγές των γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων.
Η Συμφωνία αυτή εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων, ακόμα και από την Επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλίου, ενώ η Ισπανία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να προσφύγει κατά της Συμφωνίας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Οι αδασμολόγητες πλέον εισαγωγές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των γεωργικών –μεταποιημένων και μη- προϊόντων του Μαρόκου καταφέρουν σοβαρότατο πλήγμα στη διάθεση των αντίστοιχων ελληνικών, το οποίο αναμένεται να ενταθεί, ενόψει των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Τυνησία για τη δημιουργία ζωνών ελεύθερων συναλλαγών.
Με τα δεδομένα αυτά είναι σαφές ότι οι προοπτικές της διάθεσης αλλά και της διαμόρφωσης των τιμών των ελληνικών γεωργικών προϊόντων καθίστανται εξαιρετικά δυσοίωνες. Συγκεκριμένα:
Όσον αφορά τα εσπεριδοειδή, η κατάργηση των αναλογούντων δασμών θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση των ήδη εξαιρετικά χαμηλών τιμών τους, με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να καταστεί ασύμφορη, δεδομένης και της έντονα καθοδικής πορείας της μεταποιητικής τους αγοράς.
Όσον αφορά τα οπωροκηπευτικά, θα επιδεινωθεί η σοβαρή κρίση που ήδη πλήττει τον συγκεκριμένο τομέα, λαμβανομένου επιπλέον υπόψη ότι το Μαρόκο εξάγει πολλά από αυτά τα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά σε εποχές διαφορετικές από τις συνήθεις περιόδους εμπορίας των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προϊόντων, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή αστάθεια στις τιμές τους.
Όσον αφορά τους τομείς του ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς, οι συνέπειες αναμένονται ακόμα δυσμενέστερες, δεδομένης της κατάργησης των δασμών ύψους 1,25€ ανά κιλό ελαιόλαδου, της συνεχώς αυξανόμενης ελαιοπαραγωγής του Μαρόκου, η οποία –κατ’ επίσημη εκτίμηση- μέχρι το έτος 2020 θα έχει φθάσει τον όγκο της αντίστοιχης ελληνικής παραγωγής, καθώς και της ενδεχόμενης νόθευσης του μαροκινού ελαιόλαδου, που δεν μπορεί να ελεγχθεί από την ευρωπαϊκή αγορά.
Πρέπει, στο σημείο αυτό, να επισημανθούν και οι κίνδυνοι από την έλλειψη ρητής ρύθμισης για τα γεωργικά προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.), δεδομένου ότι η εν λόγω Συμφωνία μεταθέτει την αντιμετώπιση του ζητήματος σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.- Ποια η θέση της χώρας στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Μεσογειακού Νότου Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαρόκο και Τυνησία για τη δημιουργία ζωνών ελεύθερων συναλλαγών;
2.- Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προστατεύσει την παραγωγή και διάθεση του ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς τόσο από την εισαγωγή αδασμολόγητων αντίστοιχων μαροκινών προϊόντων όσο και από τον κίνδυνο νοθείας τους και παραπλάνησης των καταναλωτών;
3.- Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προστατεύσει την παραγωγή και διάθεση εσπεριδοειδών και οπωροκηπευτικών από τους κινδύνους της διοχέτευσης αδασμολόγητων αντίστοιχων μαροκινών προϊόντων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
4.- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει, προκειμένου να καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέα ειδική κατηγορία ελαιόλαδου ανώτερης ποιότητας πέραν του «εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου»;
5.- Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να αποτρέψει την απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας της πτώσης των τιμών παραγωγού των προϊόντων που αφορά η εν λόγω Συμφωνία;