Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Πλήρης απουσία οδηγιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Ορθίας Αρτέμιδος 133
23100 ΣΠΑΡΤΗ
ΤΗΛ&FAX: 2731025775
e-mail : ena_lakonia @ mail.gr
Πληρ. Πολυμενάκος Λεωνίδας κιν. 6937186244


Η Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας απευθύνθηκε εγγράφως στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να έχει τις έγγραφες δεσμεύσεις του για το ΟΣΔΕ. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες για να υπάρξει κάποια διευκρινιστική τοποθέτηση για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα, δεν έχει κάποια σαφή τοποθέτηση.
Το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανάθεση από το Υπουργείο-ΟΠΕΚΕΠΕ συμβατικής εργασίας στην ΠΕΣΕΓΕΣ-ΕΑΣ είναι οι πιεστικές απαιτήσεις των υπαλλήλων των ΕΑΣ να προσκομίσουν δικαιολογητικά οι Νέοι Αγρότες για την ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 2011.
Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Λακωνίας, κ. Γιώργος Αλεξανδράκος έθεσε τα ερωτήματα:
• Απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών για αυτούς που δεν έχουν μεταβολές στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης;(Οι ΕΑΣ ζητούν δικαιολογητικά έχουν - δεν έχουν μεταβολές)
• Αυτοί που υπέβαλλαν αίτηση ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά θα τους ζητηθούν εκ των υστέρων;
• Απαιτείται βεβαίωση προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στην πρόσθετη ενίσχυση του ποιοτικού παρακρατήματος κατά την κατάθεση της αίτησης ή αυτό θα γίνει με τη διασταύρωση των στοιχείων από τον Agrocert όπως γινόταν μέχρι σήμερα;
Εν τω μεταξύ φαίνεται σαν μια περίεργη αντιπαράθεση να εξελίσσεται μεταξύ ΕΑΣ και Συνεταιρισμών. Πήγε υπάλληλος συνεταιρισμού (ο οποίος έφτιαξε μόνος και χωρίς την παραμικρή χρέωση τις δηλώσεις καλλιέργειας) στην ΕΑΣ για κάποια δουλειά και υπάλληλος της ΕΑΣ του έκανε «ψυχρό πόλεμο» λέγοντας πως θα είναι υπεύθυνος εάν οι παραγωγοί χάσουν τα χρήματα τους. (μπορεί να συμβαίνει αυτό αν οι υπάλληλοι των ΕΑΣ αμείβονται από την ΠΑΣΕΓΕΣ με 25 € για κάθε δήλωση?).
Τα λεφτά στην ΠΑΣΕΓΕΣ-ΕΑΣ είναι διπλά για τους αγρότες: 1 Αμοιβή "συμβολική", όπως την ονόμασαν, για το κλιμάκιο της ΕΑΣ, & 2 Χαρτζιλικάκι για τον υπάλληλο του τοπικού συνεταιρισμού που αναλαμβάνει την χαρτοδουλειά, όπως εξουσιοδοτήσεις κλπ. Οι ΕΑΣ επιθυμούν (?) να παρακάμψουν τους τοπικούς συνεταιρισμούς και ζητούν την συνεργασία του Δήμου, οι τοπικοί συνεταιρισμοί απειλούν τους δημοτικούς υπαλλήλους που θα εμπλακούν, λέγοντας ότι πρόκειται για ιδιωτικό έργο.
Οι ΕΑΣ καταφέρονται κατά του ΥπΑΑΤ γιατί ενημερώνει τους αγρότες ότι οι δηλώσεις από φέτος είναι δωρεάν αν γίνουν ηλεκτρονικά, τηλεφωνικώς ή ταχυδρομικώς. Όσοι αγρότες προσπαθούν να στείλουν τις δηλώσεις με τους τρόπους που λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητώντας και τη συνδρομή του Δήμου ή των ΚΕΠ, συναντούν την έντονη επιθετικότητα των συνεταιρισμών.
Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να δοθούν έγγραφες διευκρινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: