Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15-5-2011

Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός
οι Νέοι Αγρότες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Την σημαντικότητα του αγροτικού τομέα για την ανάπτυξη της Ελλάδος, πολύ περισσότερο σήμερα, υπερτόνισε ο Κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων αντιφωνώντας το καλωσόρισμα του κ. Βασίλη Γιαννόπουλου προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών την Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, του εκπροσώπου του κ. Α. Σαμαρά και του Ευρωβουλευτή κ. Σπύρου Δανέλλη (Επιτροπή Γεωργίας και Επιτροπή Τουρισμού του ΕυρωΚοινοβουλίου).
«Η παράδοση της χώρας μας υπήρξε ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Αγροτουρισμό, έναν τρόπο ζωής πολύ κοπιαστικό, αλλά επίσης εξαιρετικά δημιουργικό, χάρη στο δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και τη μητέρα γη του» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και οι Νέοι Αγρότες ξέρουν ότι ο αυθεντικός αγροτουρισμός προσφέρεται μόνο από αγρότες.
Ο κ. Β. Γιαννόπουλος απευθυνόμενος στον ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα, στο αμφιθέατρο του «9,84» μπροστά σε περισσότερους από 250 Νέες και Νέους Αγρότες, και άλλους, είπε μεταξύ άλλων:
Εμείς, οι Νέες & Νέοι Αγρότες θέλουμε & μπορούμε να έχουμε μέλλον, πρώτον γιατί είμαστε βιολογικά νέοι αλλά και διότι είμαστε αρκετά μακριά από τα κέντρα της συναλλαγής. Στις αγροτικές μας κοινωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης κοινωνίας, μιας κοινωνίας πολιτών και όχι μόνο μιας ομάδας οικονομικά δρώντων παραγόντων. Για εμάς το χωράφι και το μαντρί, είναι τρόπος ζωής και καθημερινή γιορτή (με τα προβλήματά της) και όχι εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων.
Οι αγροτικές μας κοινωνίες, λεηλατημένες και απαξιωμένες, συνεχίζουν να είναι η κάθε μια κιβωτός διαφύλαξης του τρόπου ζωής μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Κιβωτός διαφύλαξης παραδοσιακού πολιτισμού, Κιβωτός διαφύλαξης των απολύτως εγκλιματισμένων ντόπιων σπόρων και αυτόχθονων φυλών ζώων, Κιβωτός διαφύλαξης του πολύ σημαντικού ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ Κεφαλαίου. Κιβωτός διαφύλαξης του αγροτικού παραγωγικού ιστού. Ενός ιστού που μπορεί να παράγει από το οικονομίστικα ΤΙΠΟΤΑ, ΚΑΤΙ που κινεί και κάνει αυτοδύναμες οικονομίες και κοινωνίες. Ενός ιστού που παράγει ΑΞΙΕΣ.
Παρακαλούμε θερμά να καθορισθούν τα αντικείμενα των αγροτικών επαγγελμάτων. Σήμερα με διάφορες τεχνικές και νομοθετικές ρυθμίσεις οι αγρότες αποκλείονται εμμέσως να μεταποιήσουν τα αγροτικά τους προϊόντα, να τα εμπορευθούν, να προσφέρουν υπηρεσίες με τα μηχανήματά τους, να αξιοποιήσουν την ενέργεια και παραμένουν ασαφείς οι υπηρεσίες μας στον τουρισμό. Ακόμα και ο Αγροτουρισμός, που διεθνώς χαρακτηρίζεται από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών από αγρότες, στην Ελλάδα ασκείται επί 22 χρόνια χωρίς θεσμικό πλαίσιο, Σήμερα υφαρπάζουν το όνομα του Αγροτουρισμού και τις πρόνοιες, που θα έπρεπε να έχουν μόνο οι επαγγελματίες αγρότες, διάφοροι επιχειρηματίες του Τουρισμού Υπαίθρου, του Οικοτουρισμού, του Ορεινού Τουρισμού και άλλοι.
Τα αγροτόπαιδα, για να ανανεώνουν την αγροτική κοινωνία, πρέπει να εκπαιδεύονται σε αγροτικά σχολεία, όχι με αστικά πρότυπα. Με σχολεία πενθήμερα, σε 7ωρη ημερήσια βάση, τα παιδιά μας αποκτούν αστικά πρότυπα και θέλουν να γίνουν αστοί. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα τουλάχιστον αγροτικό σχολείο ανά περιφέρεια. Ταυτόχρονα η προσδωκόμενη Άνοιξη του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη.
Οι Συνεταιρισμοί προσέφεραν πάρα πολλά στην αγροτική Ελλάδα. Ο αγροτικός κόσμος οφείλει πολλά στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα των Συνεταιρισμών ονόμασε το 2012 ως ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί πρέπει να είναι από αγρότες, για τους αγρότες.
Είναι ατυχές που δεν μπορεί το Αγροτικό Συνδικαλιστικό κίνημα να έχει ενιαία τελική φωνή, κάτι που εμείς υποστηρίζουμε θερμά και θα ήταν καταστροφικό να ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ενιαίες συνδικαλιστικές δομές, ή χρηματισμός επιλεγμένων συνδικαλιστικών δομών.
Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται στην Κοινή Γεωργική Πολιτική ότι οι αγρότες, εκτός από παραγωγή τροφίμων, είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος και προσφέρουν πολλά ακόμα δωρεάν δημόσια αγαθά για τα οποία δεν αποζημιώνονται ακόμα από τους κύρια ωφελούμενους.
Η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι το συγκεντρωτικό μοντέλο απέτυχε να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων και των πολιτών. Επιβάλλεται οργανωμένη επιστροφή στην τοπική ανασυγκρότηση, μια νέα αγροφιλία (όπως λένε ήδη μερικοί) όπου πλέον οι οργανωμένες τοπικές αγροτικές κοινωνίες θα έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο και οι αυτάρκεις τοπικές οικονομίες με τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας θα πρέπει να είναι το μέλλον για τους Νέους Αγρότες.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος εξέφρασε με τον δυνατότερο τρόπο την αγωνία των Νέων Αγροτών διότι υποκλέπτεται και υφαρπάζεται ο αγροτικός χώρος. Όπως είπε: «Μας ΠΑΙΡΝΟΥΝ τα καλύτερα στοιχεία των επαγγελμάτων μας. Τα ονόματα, όπως τον αγροτουρισμό. Τις Αγροτικές αγορές που τις λένε Λαϊκές. Τις υπεραξίες των αγροτικών μας προϊόντων ενώ ετεροκαθορίζουν το περιβάλλον που ζούμε». Και συνέχισε: «Υφιστάμεθα μία απαράδεκτη ασυνέχεια του κράτους. Μας έχουν κουράσει υπερβολικά οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων σύμφωνα με τα πρόσωπα που εναλλάσσονται, δυστυχώς με μεγάλη ταχύτητα στις πολιτικές θέσεις». «Στην ΠΕΝΑ θέτουμε ως προτεραιότητα την καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων, τουλάχιστον μέχρι του επιπέδου που να ανταποκρίνεται στο ρόλο και το κύρος που τους αρμόζει, σύμφωνα με τη συνολική προσφορά στην Εθνική Οικονομία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία των Πολιτών».
Η παρουσία του Κυρίου Κάρόλου Παπούλια ήταν μια έμπρακτη αναγνώριση της σημαντικότητας των Νέων Αγροτών, και αποτέλεσε έμπνευση για τη συνέχιση του έργου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών. Στις προσεχείς σημαντικές δραστηριότητες των Νέων Αγροτών αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος (Λακωνία), που αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοτήτων ειδικότερα στις:
14/5/11 Τεχνόπολη, 11.00, Αγροτική Επιχειρηματικότητα στην ΠΡΑΞΗ
4/6/11 Ναύπλιο, Νομαρχία, 19.00, Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων
10-12/6/11 Πάτρα, ΟΛΠΑ, Γιορτή Νέου Αγρότη
9-11/9/11 Χίος, 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών
24-25/9/11 Σέρρες, Η Επιστήμη & οι Νέοι Αγρότες
1-2/10/11 Ορχομενός, Βοιωτίας, Η Επιστήμη & οι Νέοι Αγρότες
29/11/11 Θέρμη, Θεσσαλονίκης, Προγραμματισμός της ΠΕΝΑ για το 2012
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, καταγράψαμε τον Περιφερειάρχη Αττικής, την Πρόεδρο της Τεχνόπολης, τον πρόεδρο του ΕΟΣΣ κ. Αντώνη Κολιόπουλο, τον Αντιπρόεδρο της ΠΕΝΑ κ. Γιάννη Ζαφείρη (Αιτωλοακαρνανία), τον Ταμία της ΠΕΝΑ κ. Παναγιώτη Γκιοργκίνη (Σέρρες), τον Ειδικό Γραμματέα της ΠΕΝΑ κ Βασίλη Κόλλια (Βοιωτία), τον πρόεδρο της ΕΝΑ Άρτας κ. Γρηγόρη Παπά, την πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα, τον πρόεδρο της ΕΝΑ Ηλείας κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο, τον Πρόεδρο της ΕΝΑ Λακωνίας κ. Γεώργιο Αλεξανδράκο, τον πρόεδρο της ΕΝΑ Αχαίας κ. Σπύρο Παντελή, τον πρόεδρο της ΕΝΑ Αττικής κ. Χρήστο Βρούβα, τον πρόεδρο της ΕΝΑ Χίου κ. Νίκο Ρικανιάδη, τον κ. Αθανάσιο Τοπή (ΕΝΑ Ημαθίας), τον κ. Δημήτρη Μπαζάνα (ΕΝΑ Λάρισας), την κα Όλγα Παναγιωτίδου (ΕΝΑ Θεσσαλονίκης), τον κ. Σταύρο Δελεφέρη (ΕΝΑ Σερρών), την κα Κερασία Παπούλια, τον κ. Άκη Γιάτσογλου, τον κ. Δημήτρη Φυντάνη, τον κ. Δημήτρη Πολυμενάκο, τον κ. Βαγγέλη Μπινιάρη και βέβαια την πολυαριθμότερη αντιπροσωπεία Νέων Αγροτών (με 15 μέλη) από την Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας.
Σε όλους αποτυπώθηκε η φράση του Κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας «Έχω ξαναπεί ότι είστε το “μέλλον της πατρίδας” μας. Δεν υπερβάλλω. Αν διεκδικήσετε αυτό που σας αναλογεί και σας αξίζει, αν αναζητήσετε την πρωτοπορία και χαράξετε νέους δρόμους εθνικής και διεθνούς συνεργασίας, θα μας κάνετε όλους περισσότερο αισιόδοξους. Στρατεύομαι και προσωπικά δίπλα σας για κάθε στήριξη στο έργο σας που αποτελεί εθνικό πλούτο».
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια: