Τρίτη 20 Ιουλίου 2010


Λεωνίδας Πολυμενάκος





ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | 19.07.2010-09:01

Η ανάπτυξη έρχεται με την πολιτική συνέχεια







Μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η Agrenda συνάντησε τον επανεκλεγέντα γενικό γραμματέα της ΠΕΝΑ Λεωνίδα Πολυμενάκο, για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στα ζητήματα που απασχολούν τους νέους αγρότες, και όχι μόνο. Το οριακά ανανεωμένο στη σύνθεσή του διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΝΑ, αλλά ριζικά ανανεωμένο στις εμπειρίες όπως διευκρινίζει ο κ. Πολυμενάκος, έχει μπροστά του πολλά ανοιχτά μέτωπα, όπως τη διαβούλευση με το υπουργείο Τουρισμού για τον αγροτουρισμό, τα μητρώα αγροτών και τα προγράμματα νέων αγροτών με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΝΑ εκθέτει τους στόχους για την προσεχή τριετία. Χαρακτηρίζει θέμα επιβίωσης την προσέλκυση τόσο στην Πανελλήνια, όσο και στις τοπικές ενώσεις, των νεοεισερχόμενων στο γεωργικό τομέα, αλλά και τη θωράκιση των ενώσεων σε οργανωτικό και διοικητικό επίπεδο.

Σύνδεση του αγροτουρισμού με το μητρώο αγροτών, το οποίο όμως θα καταρτισθεί με άλλα κριτήρια από αυτά που προτείνει το υπουργείο, ζητά ο κ. Πολυμενάκος.

Ένα φλέγον θέμα αυτή την εποχή είναι ο ορισμός του όρου αγροτουρισμός. Έχει ξεκινήσει η διαβούλευση στο Υπουργείο Πολιτισμού- Τουρισμού και συμμετείχατε μία φορά στην αρμόδια επιτροπή. Πώς προχωράει αυτή η υπόθεση;

Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη στην επιτροπή. Η θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών είναι ότι πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή ο αγροτουρισμός να χαρακτηριστεί αγροτικό επάγγελμα και να ασκείται μόνο από αγρότες. Πέραν της έμμεσης στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, είναι και το θέμα της ανάδειξης των αξιών του γεωργικού τομέα. Θεωρούμε ότι οι αγρότες είναι οι πλέον ικανοί, ως οι πλέον αρμόδιοι, για να αναδείξει αυτές τις αξίες. Και επιμένουμε στο ότι τελικά η έννοια του ποιος θα μπορεί να κάνει αγροτουρισμό είναι το σημαντικότερο για να ξεκινήσει να γίνεται δουλειά. Εμείς προτείναμε ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να συνδεθεί με το μητρώο των αγροτών, τώρα που βρίσκεται σε διαδικασία ψηφίσματος, άσχετα αν είμαστε αντίθετοι σε επιμέρους θέματα όσον αφορά το μητρώο.

Οπότε συνδέετε άμεσα την υπόθεση του μητρώου αγροτών και το ποιος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με το ποιος μπορεί να κάνει αγροτουρισμό. Η διαφωνία σας είναι με τα ποσοστά; Τι προτείνετε εσείς;

Κοιτάξτε, χτίζοντας ένα μητρώο πάνω σε ένα στραβό φορολογικό σύστημα, το πιο πιθανό είναι να βγει στραβό και το μητρώο. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν το εισόδημα, ξέχωρα από το ότι υπάρχει ήδη μία στρεβλότητα όσον αφορά τη φορολόγηση των αγροτών. Επιπλέον, έχουμε αρκετούς ενδοιασμούς στον καθορισμό των δεικτών από τους οποίους θα προκύπτει το προτεινόμενο 30% του χρόνου απασχόλησης.

Εμείς είμαστε αντίθετοι στην πρόταση το γεωργικό εισόδημα να μπορεί να χαρακτηρίσει την ιδιότητα του γεωργού. Πρέπει να υπάρχουν άλλα κριτήρια, όπως το μέγεθος της εκμετάλλευσης, ο χρόνος απασχόλησης, η εκπαίδευση και η ασφάλιση.


Όσον αφορά το πρόγραμμα νέων αγροτών, πώς βαίνει η κατάσταση;

Θεωρώ ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι νέοι αγρότες θα υπογράψουν στη διαδικασία. Η ΠΕΝΑ βοήθησε αρκετά στο να διεκδικήσουν μέρος της οφειλής την οποία αιτήθηκαν αρχικώς, εγκρίθηκε, και στην οποία αργότερα η Πολιτεία προφασιζόμενη την οικονομική κρίση δεν ήταν συνεπής. Τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα είναι ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν ενημερωθεί για τη δυνατότητα της υπογραφής με την επιφύλαξη αυτό να μην είναι εμπόδιο στην μετέπειτα διεκδίκηση του αρχικού ποσού. Έτσι αργότερα, με μία προσφυγή στα αστικά δικαστήρια μπορεί να διεκδικηθεί, αν μη τι άλλο, η συνέχεια του κράτους και η αξιοπρεπής αντιμετώπιση της πολιτείας απέναντι στους νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να ενταχθούν στην ελληνική ύπαιθρο.

Με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές στην ΠΕΝΑ, έχετε θέσει στόχους για τη επόμενη τριετία;

Η βάση μας μέχρι στιγμής ήταν αγρότες που δεν ήταν τόσο νέοι. Στόχος μας είναι να ενταχθούν οι νεοεισερχόμενοι, το νέο αίμα. Αν δεν δημιουργήσουμε ένα φυτώριο νέων συναδέλφων, θα παρακμάσουν οι ενώσεις νέων αγροτών, τόσο οι τοπικές όσο και η πανελλήνια. Υπάρχουν ενώσεις που πριν από μια πενταετία ήταν πολύ δραστήριες και τώρα έχουν φθίνουσα πορεία επειδή δεν προέβλεψαν την ανάγκη διαδοχής, με αποτέλεσμα φεύγοντας τα πρωτοκλασάτα στελέχη λόγω ηλικίας, να αδρανήσουν. Χωρίς συνέχεια, οτιδήποτε έχουμε κάνει ως παρέμβαση ή ως δραστηριότητα θα πέσει στο κενό και αυτό είναι το μόνο που δε θέλουμε.

Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλίσουμε μόνιμη κάλυψη κάποιων λειτουργικών εξόδων και να στελεχώσουμε με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, τεχνοκρατικό κυρίως, την ΠΑΝΕ και τις τοπικές ενώσεις νέων αγροτών. Διαφορετικά, πολλά από αυτά που έχουμε πετύχει δε θα αντέξουν. Δεν μπορείς να στηρίζεσαι στην προσωπική δουλεία και τον εθελοντισμό ες αεί. Κάποιες δουλείες δε μπορούμε να συνεχίζουμε να τις κάνουμε τα αιρετά στελέχη που έχουμε και τις υποχρεώσεις του χωραφιού. Είναι θέμα επιβίωσης. Η τριετία που πέρασε στηρίχθηκε βασικά στον εθελοντισμό και το πείσμα του συμβουλίου. Και αν και δεν άλλαξε ιδιαίτερα στη σύνθεση, έχει αλλάξει όσον αφορά τις εμπειρίες.


Πως βλέπετε το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης που περνάμε;

Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, αρκεί η πολιτεία να βάλει ένα λιθαράκι. Μέχρι στιγμής, κάθε φορά που τα κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία, ακόμα και στις αλλαγές υπουργών ίδιου κόμματος, η αγροτική πολιτική αλλάζει εκ βάθρων. Αν δε χαραχθεί ενιαία αγροτική πολιτική τα πράγματα στο μέλλον θα χειροτερέψουν. Η κρίση προσφέρει δυνατότητες ανάκαμψης στον αγροτικό τομέα, αρκεί να οριστούν καθαροί και ίσοι κανόνες για όλους και να ξεφύγουμε από τη λογική των επιδοτήσεων. Μια λογική που επικεντρώνεται στη διαχείρισή και όχι στο αποτέλεσμα. Εμάς μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα.


Who is who

Γεννήθηκε το 1972 στο Λάγιο της Λακωνίας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως τεχνολόγος γεωπόνος το 1998. Παράγει ελαιοποιήσιμες ελιές και πορτοκάλια και εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO, και τα προϊόντα του είναι ΠΓΕ Λακωνίας. Η πρώτη του επαφή με Ένωση Νέων Αγροτών έγινε στο Αγρίνιο το 1999. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΝΑ Λακωνίας, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος μέχρι το 2008.

Είναι γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών από το 2007.

Συνέντευξη στον Κάρολο Μαϊσσα

Από το 244ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

Δεν υπάρχουν σχόλια: