Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

NEOI ΑΓΡΟΤΕΣ


Πρωτοβουλίες Νέων Αγροτών στην Κρήτη
Αγροτουρισμός | 07.05.2010-12:10


Συνάντηση στη φιλόξενη αίθουσα συσκέψεων της ΕΑΣ Ηρακλείου των «εν δυνάμει δικαιούχων» του Προγράμματος Νέων Γεωργών με σκοπό την ενημέρωση και την συζήτηση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις του προγράμματος για το πριμ πρώτης εγκατάστασης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Απριλίου.



Την εκδήλωση οργάνωσε Ομάδα Πρωτοβουλίας Νέων Αγροτών με συντονιστή τον κ Μιχάλη Κοκολάκη, όπου προσκλήθηκε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών από την οποία συμμετείχε ο Γεν. Γραμματέας κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος.

Από τους εβδομήντα και πλέον παρευρισκόμενους εκφράστηκε η αγανάκτηση για την συνολική μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της πολιτείας στο συγκεκριμένο θέμα αφού δεκαπέντε μήνες μετά την προκήρυξη δεν ξέρουν τι να κάνουν και παραμένουν μετέωροι, άνεργοι αλλά και ανασφάλιστοι.

Ανάμεσα σε αυτά που ακούστηκαν και με δεδομένο ότι το ποσό της ενίσχυσης μειώνεται στο μισό, από την αρχική προκήρυξη-δέσμευση της πολιτείας, κάνει πιο δύσκολο το ξεκίνημα στα αγροτικά επαγγέλματα για τους νέους αγρότες, αφού ο καθένας είχε κάνει τον προγραμματισμό του σύμφωνα με την προκήρυξη του συγκεκριμένου μέτρου και φέρνει αρκετούς νέους στην απόγνωση μιας και έχουν ήδη επενδύσει και χρεωθεί.

Αρκετοί αναρωτήθηκαν εάν δεν υπογράψουν την σύμβαση που τους δεσμεύει για μια δεκαετία αλλά παραμείνουν στον αγροτικό χώρο εάν θα συμμετέχουν τόσο στην αναζήτηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα όσο και στα υπόλοιπα αναπτυξιακά προγράμματα με «πλεονέκτημα». Επίσης ειπώθηκε πως ο εμπαιγμός αυτός, με την ανάκληση προηγούμενων αποφάσεων, της πολιτείας καθιστά την ανάγκη για δικαίωση σε νομικό επίπεδο, ενώ σχολιάστηκε αρνητικά η απουσία των μελετητών από την εκδήλωση.

Ο κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος έκανε μια ενημέρωση γύρω από το ρόλο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) και των Ενώσεων Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) καθώς και από μια σειρά δραστηριοτήτων που μόνο γνώμονα έχουν την καλυτέρευση της ζωής των νέων που ζουν και ασχολούνται στην ύπαιθρο.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ κ. Ζαχαρίας Σπυριδάκης και ανέπτυξε την θέση της ομοσπονδίας ενώ ο κ. Μανώλης Καπαράκης μέλος της ΕΝΑ Λασιθίου και εκπρόσωπος της ΠΕΝΑ στην γνωμοδοτική επιτροπή της περιφέρειας Κρήτης εξήγησε για την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περιφέρεια για την αξιολόγηση των υποψηφίων και τις διαφανείς διαδικασίες που τηρήθηκαν. Επίσης για το πώς, δυστυχώς, τα μικροσυμφέροντα μπορούν να επηρεάσουν μια οργάνωση και να την καταστήσουν ανενεργή.

Από την διαδικασία προέκυψε ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας δομής, όπως η Ένωση Νέων Αγροτών, στο νομό Ηρακλείου που θα εστιάζεται στην προάσπιση των θεμάτων των νέων αγροτών είναι αναγκαία και συστήθηκε διοικούσα επιτροπή για να φέρει σε πέρας την δημιουργία Ένωσης Νέων Αγροτών στο νομό

Δεν υπάρχουν σχόλια: