Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!!!

Με αφορμή τον σάλο για το εκλογικό επίδομα των υπαλλήλων της βουλής ο Βασίλης Γαλούπης παρουσιάζει στοιχεία κι αριθμούς για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Και το αίμα ανεβαίνει στο κεφάλι...
Γίνεται σάλος με αλληλοκατηγορίες μεταξύ πολιτικών, υπαλλήλων βουλής, αλλά και δημοσιογράφων για το θέμα του περιβόητου εκλογικού επιδόματος. Εδώ δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Μιλάνε τα στοιχεία από μόνα τους. Κι ας λέει ό,τι θέλει ο καθένας.
Βρήκα, λοιπόν, από το αρχείο μου ένα διαφωτιστικό δημοσίευμα από το «Κ» της Καθημερινής, που το υπογράφει ο Νικόλας Βαφειάδης, τον Σεπτέμβριο του κομβικού έτους 2010. Και λέω κομβικού επειδή εκείνη τη χρονιά ακριβώς έσκασε το κανόνι της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι τότε πολλοί το παίζανε προύχοντες (με τα λεφτά των άλλων).
Παραθέτω τα στοιχεία από το άρθρο… Αν κάποιοι έχουν πρόβλημα με την πίεσή τους, ας κοπανήσουν ένα υπογλώσσιο πριν συνεχίσουν! Αν, βέβαια, το κράτος δέησε να δώσει μερικά εκατομμυριάκια έτσι ώστε οι ασθενείς να μην τα τινάζουν αβοήθητοι στα σκαλοπάτια των κλειστών ή αδειανών φαρμακείων της γειτονιάς τους!
Η χλιδή των βουλευτών!
• Η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων από τα 37 εκατ. ευρώ που είχε περιοριστεί έφτασε τελικά το 2010 στα 49 εκατ. ευρώ! Συνολικά τα πολιτικά κόμματα χρωστούσαν εκείνη τη χρονιά 36 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και 245 εκατ. ευρώ στις τράπεζες (τώρα αυτό το ποσό έχει αυξηθεί, συν ότι οι τράπεζες χαρίζουν δανεικά λεφτά στα κόμματα).
• Το 2010 οι 300 της Βουλής μοιράστηκαν το ποσό των 42,5 εκατ. ευρώ! Ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών τους ανήλθε σε 10.000 ευρώ.
• Περίπου 35 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν μέσα στο 2010 οι συνταξιούχοι βουλευτές ή οι σύζυγοι και οι άγαμες θυγατέρες θανόντων βουλευτών.
• Άλλο ένα κονδύλι 4,3 εκατ. ευρώ πήγε για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών.
• Για την κατοχύρωση βουλευτικής σύνταξης απαιτούνται μόλις 4 χρόνια, ενώ όσοι έχουν πρωτοεκλεγεί πριν από το 1993 συνταξιοδοτούνται από τα 55 τους χρόνια. Ο πρόσφατος σαρωτικός νόμος για το ασφαλιστικό δεν άγγιξε στο ελάχιστο τους επαγγελματίες της πολιτικής.
• Οσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι βουλευτές είναι οι μοναδικοί Έλληνες που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα και δεύτερη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούν ή ασκούσαν, εφόσον δεν εργάζονται στο Δημόσιο ή και τρίτη στην περίπτωση που ήταν συνδικαλιστές, πρώην δήμαρχοι ή πρώην νομάρχες!
• Οι βουλευτές δικαιούνται ένα κινητό τηλέφωνο (μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως), οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ), αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ), δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως), γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για το νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
• Οι βουλευτές έχουν επίσης τη δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες. Και βέβαια, κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους και μετακλητούς καθώς και έναν επιστημονικό συνεργάτη, ο οποίος πληρώνεται από τη Βουλή!!!
• Αν ένας βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις το μήνα, παρακρατείται υποχρεωτικά για κάθε απουσία το 1/30 της μηνιαίας αποζημίωσής του. Στην πράξη όμως, ενώ τα νομοσχέδια συζητούνται και ψηφίζονται σχεδόν πάντα σε άδεια έδρανα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει παρακρατηθεί από κανένα βουλευτή.
Ζωή χαρισάμενη για υπαλλήλους!
• Εκτός από τους 1.200 αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους και τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών, άλλοι 1.340, που έχουν προσληφθεί, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της Βουλής.
• Την τελευταία πενταετία ως το 2010, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ με ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Οι περισσότεροι είναι συγγενείς πολιτικών, βουλευτών, υψηλόβαθμων δικαστικών και αστυνομικών, ενώ ως υπάλληλοι έχουν προσληφθεί ακόμη και πρώην πολιτικοί!
• Οι 1.340 μόνιμοι υπάλληλοι στοίχισαν το 2010 στο ελληνικό Δημόσιο 54 εκατ. ευρώ!
• Ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. προσωπικό καθαριότητας) λάμβανε το 2010 από 1.900 ευρώ ΚΑΘΑΡΑ μηνιαίως. Συνολικά, το 2010, οι υπάλληλοι της Βουλής (μόνιμοι, μετακλητοί, αλλά κι εξωτερικοί συνεργάτες) κόστισαν στο ελληνικό Δημόσιο 106 εκατ. ευρώ.
• Πέρα από τους δύο επιπλέον μισθούς (15 και 16), που πριν το 2010 ενσωματώθηκαν με τη μορφή επιδόματος στη βασική αποζημίωση, οι υπάλληλοι της Βουλής απολαμβάνουν μια σειρά από άλλα προνόμια. Συνταξιοδοτούνται έπειτα από μόλις 28,5 χρόνια υπηρεσίας και λαμβάνουν από το ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης (100.000 - 150.000 ευρώ ο καθένας).
Πού είναι οι φρουροί;
• Επίσης, από τη Βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν).
• Εξάλλου, καταβάλλεται και μηνιαίο επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο.
Χαμάμ, γυμναστήριο και laptop για τους δημοσιογράφους!
• Όταν και το 2010 δημιουργήθηκε σάλος με τη δημοσιοποίηση από τον Τύπο των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, οι τελευταίοι άρχισαν να βγάζουν – και τότε - διάφορα και για κάποιους από τους δημοσιογράφους στην φόρα. Τα έβαλαν με τους πάνω από 70 δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, καταγγέλλοντας ότι τους έχει παραχωρηθεί προσωπικός χώρος στάθμευσης στο υπόγειο γκαράζ της Βουλής και ακόμη ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση λαμβάνουν δωρεάν από τη Βουλή καινούργιο προσωπικό φορητό υπολογιστή!!!
• Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο υπόγειο προς τη μεριά του Εθνικού Κήπου (επειδή έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, δημιουργείται κι άλλος σε κτίριο που παραχώρησε στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού στην Πλάκα), αλλά και να γυμνάζονται στο άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο (διαθέτει μέχρι και χαμάμ) με εννέα γυμναστές στο ιδιόκτητο πλην του ισογείου κτίριο της οδού Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, μαζί με τους βουλευτές, τους επιστημονικούς τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους της Βουλής.
• Το κόστος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, με συνολικό προσωπικό περίπου 100 ατόμων, πλησίαζε για το 2010 τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ η τηλεθέασή του ήταν μόλις 0,3%.
Έκανες μήνυση; Πας φυλακή!
• Όσον αφορά την ατιμωρησία πολιτικών έχει καταγραφεί το εξής περιστατικό: Πολίτης που μήνυσε βουλευτή για εκβιασμό οδηγήθηκε τελικά ο ίδιος ο πολίτης στη φυλακή έπειτα από αντιμήνυση που του έκανε ο βουλευτής, ο οποίος, λόγω της ασυλίας, ουδέποτε δικάστηκε.
Τα συμπεράσματα μπορεί να τα βγάλει ο καθένας από μόνος του. Με λίγα λόγια, ιδού ένα μικρό κομμάτι από τα περιβόητα κρατικά έξοδα – προνόμια, τα οποία λαχταράμε να καλύψουμε με έκτακτες εισφορές και χαράτσια. Σε ένα Σύστημα συμπαγές, που αρνείται να χάσει το παραμικρό, που ό,τι μειώνει το προσθέτει μετά από το παράθυρο με την πατροπαράδοτη μορφή του επιδόματος και που, για να σωθεί, απαιτεί από τόσα εκατομμύρια μη βυσματούχων Ελλήνων, που είχαν την ατυχία να γεννηθούν δίχως μπάρμπα στην Κορώνη, να πεθάνουν από την πείνα.
Τελικά, μαζί τα φάγανε και μαζί τα κανονίσανε και μαζί τα κουκουλώσανε. Αυτά τα συγκεκριμένα που είπαμε, αλλά και τόσα άλλα δεκάδες εκατομμύρια που πήγαιναν επί δεκαετίες πέρα – δώθε. Και πιθανόν να μην ακούσουμε ποτέ γι’ αυτά τα λεφτά που σπρώχτηκαν από πολιτικούς, κόμματα, αξιωματούχους υπουργείων, παρατρεχάμενους Γκρούεζες (του Μαυρογιαλούρου), επιχειρηματίες της προσκολλήσεως, εγγεγραμμένων σε μαύρες λίστες δημοσιογράφων κλπ.
Και βγαίνουν τώρα οι δήθεν θορυβημένοι πολιτικοί, από τις τερατώδεις διαστάσεις της παθογένειας που αυτοί δημιούργησαν, να κόψουν συγκυριακά ένα από τα πάμπολλα παράλογα επιδόματα των υπαλλήλων της βουλής. Επειδή αυτό έτυχε να ακουστεί στην κοινή γνώμη. Σα να λέμε ότι βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: