Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ!





Σε θρίλερ εξελίσσονται μέχρι την τελευταία στιγμή οι διαπραγματεύσεις στην ευρωζώνη, εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για κούρεμα έως 60% σε ελληνικά ομόλογα ύψους 200 δισ. ευρώ περίπου, που λήγουν έως το 2035.




Ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανακοινωθεί σήμερα συγκεκριμένο ποσοστό απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Εν τω μεταξύ, ματαιώθηκαν οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.



Aνοικτό είναι και το ενδεχόμενο να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ στο κούρεμα, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.



Η ονομαστική τους αξία υπολογίζεται στα 60 δισ. ευρώ και η τιμή κτήση στα 45. Αυτό θα είναι και το ποσοστό της απομείωσης εφόσον ενταχθούν στο πακέτο της αναδιάρθρωσης.



Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, απομείωση πρέπει να γίνει και στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης, συνολικού ύψους 47 δισ. ευρώ.



Παράλληλα, εντείνεται η κόντρα με τους τραπεζίτες, που αρνούνται μία απομείωση άνω του 40%, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για επανακεφαλαιοποίηση με προνομιούχες και όχι κοινές μετοχές, κατά το πρότυπο της «συνταγής» του 2008, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης και οι τράπεζες να συναινέσουν σε υψηλότερη απομείωση.



Η μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της καθαρής παρούσας αξίας (net present value) των τίτλων.



Οι τραπεζίτες ζητούν να καλυφθούν τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, ή 20 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με ότι είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου.



Οποιαδήποτε λύση στην κρίση χρέους της Ευρώπης δε θα πρέπει να επιβαρύνει την ΕΚΤ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.



Δεν υπάρχουν σχόλια: