Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Στόχος μας, να μη σπαταλιέται ο δυναμισμός των Νέων Αγροτών

HomeΠαν. Έν. Νέων Αγροτών

01 Νοεμβρίου 2010


Στόχος μας, να πάψει να σπαταλιέται ο δυναμισμός των Νέων Αγροτών Δήλωση του Σπύρου Δανέλλη για την Επίσκεψη της Π.Ε.Ν.Α. στις Βρυξέλλες
Με ενημερωτική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) για την αξιοποίηση των τοπικών αγορών και της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων ολοκληρώθηκε η επίσκεψη 47 εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) και βιολογικών καλλιεργητών στις Βρυξέλλες, που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του ΕΚ, Σπύρος Δανέλλης.

Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν έλληνες, κύπριοι αλλά και ισπανοί ευρωβουλευτές, έγιναν παρεμβάσεις από τον ιταλό Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου, κ. P. De Castro, τον πορτογάλο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της σοσιαλιστικής ομάδας που μετέχουν στην Επιτροπή Γεωργίας κ. L. Capoulas Santos, ομιλίες από εξειδικευμένους στο θέμα ομιλητές και συζήτηση. Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα επισκέψεων στο δημοπρατήριο οπωροκηπευτικών Mechelse Veilingen και σε δύο κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (γαλακτοκομικών και βόειου κρέατος), η εκδήλωση κάλυψε ένα μεγάλο φάσμα εξέτασης νέων στρατηγικών εμπορίας των γεωργικών προϊόντων που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του αγρότη.

Σχετικά με την πρόσκληση που απηύθυνε στην Π.Ε.Ν.Α. και τη διοργάνωση της επίσκεψης, ο Σπύρος Δανέλλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δίνουμε μεγάλη σημασία στο ρόλο που μπορεί να παίξουν σήμερα τα πιο δυναμικά στοιχεία της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου στην ανάπτυξη του τομέα, της περιφέρειας, αλλά και της ίδιας της χώρας. Γι' αυτό και διοργανώσαμε την επίσκεψη αυτή.

Οι στόχοι μας –που κατά κοινή ομολογία επιτεύχθηκαν- ήταν τρεις. Πρώτο, να γνωρίσουν δυναμικοί νέοι αγρότες και δυναμικές νέες αγρότισσες το ρόλο που μπορεί να παίξει σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο –και κατ' επέκταση και οι ίδιοι- στη διαμόρφωση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Δεύτερο, να δουν από κοντά εναλλακτικούς -αλλά σε κάθε περίπτωση επιτυχημένους- τρόπους οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Τρίτο, να τους δοθεί η δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα και να συζητήσουν προβλήματα που προκύπτουν από τη σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι απόλυτη προτεραιότητα να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον απεγκλωβισμό του δυναμισμού της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου και να σταματήσουμε επιτέλους να σπαταλάμε δημοσιονομικούς, φυσικούς, αλλά και ανθρώπινους πόρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: